ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін поки що не відмовився від підвищення "мінімалки" до 4200 грн

Мінфін вважає, що стан бюджету не дозволяє підвищити зарплати.

Кабмін поки що не відмовився від підвищення "мінімалки" до 4200 грн

Кабінет Міністрів поки що не відкинув ідею підвищення мінімальної заробітної плати до 4200 грн.

Про це в п'ятницю сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

"Ми збираємо всю необхідну статистичну інформацію. Реальна інформація про стан виконання державного бюджету за всіма надходженнями й узагалі економічної ситуації в країні за підсумками першого кварталу буде в середині травня. Я думаю, це якраз той термін, коли ми будемо визначатися і, безумовно, зобов'язані чітко сказати свою позицію щодо підвищення або непідвищення мінімальної зарплати до 4 200 гривень", - сказав він.

Розенко сказав, що особисто він вважає підвищення необхідним.

Позиція віце-прем'єра не збігається з думкою Міністерства фінансів. Заступник міністра Сергій Марченко заявив, що оперативні дані Держказначейства за підсумками першого кварталу 2018 року свідчать про відсутність можливості підвищити мінімальну зарплату. За підсумками трьох місяців до держбюджету надійшло 193,6 млрд грн. Це 96,9% від затвердженого показника на перший кварталу 2018 року (розпис 199,7 млрд грн), тобто держбюджет недоотримав 6,1 млрд грн.

За умови підвищення "мінімалки" до 4200 грн треба було б розширити видаткову частину бюджету на рік як мінімум на 13 млрд грн. А з огляду на витрати на підвищення посадового окладу працівника, тарифного розряду, єдиної тарифної системи, Мінфін оцінює додаткову потребу у видатках на поточний рік у 30 млрд грн.

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата в Україні зросла на 523 грн (16,3%), до 3723 грн. У прикінцевих положеннях закону про державний бюджет на 2018 рік йдеться, що Кабінет Міністрів за підсумками першого кварталу повинен розглянути питання про можливість підвищення мінімальної зарплати з квітня до 4200 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram