ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄІБ затвердив виділення €932 млн на газопровід TANAP

Проект TANAP є ключовим компонентом "Південного газового коридору".

ЄІБ затвердив виділення €932 млн на газопровід TANAP
Фото: EPA/UPG

Рада директорів Європейського інвестиційного банку 15 березня затвердила надання кредиту в розмірі 932 млн євро на фінансування будівництва Трансанатолійського газопроводу (TANAP).

Про це йдеться на сайті банку.

Проект TANAP є ключовим компонентом "Південного газового коридору", призначеного для доставки азербайджанського газу в Європу. Первісна пропускна здатність трубопроводу TANAP, як очікують, становитиме 16 мільярдів кубічних метрів газу на рік. Близько шести мільярдів кубометрів буде постачатися в Туреччину, а решта - в Європу.

"Південний газовий коридор" є одним із пріоритетних для ЄС проектів, який передбачає транспортування газу з Каспійського регіону через Грузію і Туреччину в європейські країни.

Він починається в Азербайджані з Південнокавказького газопроводу (SCP), який веде від великого азербайджанського родовища Шах-Деніз через Грузію до Туреччини. Територією Туреччини азербайджанський (каспійський) газ піде по Трансанатолійському газопроводу (TANAP). Трансадріатичний трубопровід (TAP) дасть можливість доставляти азербайджанський газ ще далі - в Грецію, Албанію та Італію.

Продавцем газу виступить держкомпанія SOCAR, покупцями - Shell, болгарська Bulgargas, іспанська Gas Natural Fenosa, грецька DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, італійські Hera Trading і Enel і швейцарська AXPO.

У повідомленні наголошено, що раніше кредитування проекту TANAP було схвалено Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком і Азіатським банком інфраструктурних інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram