ГоловнаЕкономікаФінанси

Якова Смолія призначено головою НБУ

"Дякую за довіру. Це велика честь і відповідальність".

Якова Смолія призначено головою НБУ
Фото: Макс Левин

Верховна Рада 247 голосами "за" призначила головою Національного банку Якова Смолія, який з минулого року керував ним у статусі виконувача обов'язків. Смолій - 10-й голова НБУ.

"Дякую за довіру. Це велика честь і відповідальність узяти Національний банк України під керівництво. Я принципово підтверджую курс реформ. Наша мета незмінна. Перше. Збереження цінової і фінансової стабільності. Друге. Сприяння економічному зростанню. Третє. Інтеграція української фінансової системи в європейську", - заявив Смолій у своєму зверненні до депутатів.

Смолій ставить перед собою шість основних цілей: уповільнення інфляції до 5% на рік, здорова банківська система, відновлення кредитування, ефективна модель регулювання фінсектору, валютна лібералізація, а також доступність і безпека банківських послуг.

Яків Смолій працював заступником голови НБУ з квітня 2014 року. Навесні 2017 року де-факто очолив НБУ у зв'язку з виходом Гонтаревої у відставку. У червні 2017 року Смолій в інтерв'ю LB.ua сказав, що має намір зберегти курс, узятий при Гонтаревій.

У січні 2018 року президент Петро Порошенко вніс його кандидатуру на посаду голови НБУ.

Смолій народився 1 лютого 1961 року. Він закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка за спеціальністю "Прикладна математика". У минулому працював на керівних посадах в управлінні Національного банку в Тернопільській області, ВАТ "Тернопільський радіозавод "Оріон" і акціонерному банку "Аваль".

Смолій також є одним із засновників банку "Престиж" (пізніше - Ерсте Банк, Фідокомбанк).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram