ГоловнаЕкономікаДержава

Рада підвищила акциз на сигарети на 29,7% і скасувала ПДВ на електромобілі

Депутати внесли поправки до Податкового кодексу.

Рада підвищила акциз на сигарети на 29,7% і скасувала ПДВ на електромобілі
Фото: pmi.com

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №6776-д про внесення змін до Податкового кодексу, необхідних для збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році.

Це другий законопроект з бюджетного пакету після змін у Бюджетний кодекс. За нього проголосували 252 народних депутати.

Законопроект передбачає поступове підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів. У 2018 році - на прогнозний індекс споживчих цін 11,2% та додатково на 16,7% (тобто, з урахуванням попередньої індексації в середньому на 29,7%), а у наступні роки - аж до 2025-го - на 20%.

У підсумку частка акцизного зобов'язання в середньозваженій роздрібній ціні на сигарети повинна сягнути 60%, а сума акцизного податку має становити не менш ніж 90 євро за 1 тис. сигарет вже до 2025 року (зараз - 20 євро).

Екологічний податок підвищується на 11,2%, рентна плата за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобуванням корисних ресурсів, рентна плата за спеціальне використання води та рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів - на 16,8%.

До другого читання депутати внесли 244 поправки, 178 з яких податковий комітет врахував у тій чи іншій мірі.

Завдяки цьому в законопроект потрапили окремі норми скандального законопроекту №7115 про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в єдиному реєстрі. Він був розкритикований Міжнародним валютним фондом і Міністерством фінансів, але депутати все одно вирішили повернути тестовий режим механізму автоматичної зупинки.

Реєстрація податкової накладної може бути зупинена у порядку та на підставах визначених Кабінетом міністрів, який зобов'язаний цей порядок затвердити.

До 2022 року скасовано податок на додану вартість на операції з ввезення на митну територію України та подальшого продажу електромобілів. Також скасовано акциз на електромобілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram