ГоловнаЕкономікаДержава

Дрібні фермерські господарства в найближчій 5 років Україні не з'являться, - думка

Українському фермерству не вистачає сучасних технологій.

Дрібні фермерські господарства в найближчій 5 років Україні не з'являться, - думка
Фото: Макс Левин

Дрібні підприємства аграрного сектору не мають перспективи, оскільки фермерства не забезпечені сучасними технологіями. Конкурувати, коли працівники вручну засаджують гектар продукції, нереально, вважає підприємець Валерій Свідерський, про що він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна. Керівник компанії «Орт Груп Трейд», великого постачальника свіжих ягід і фруктів, зазначає, що розвитку дрібного фермерства не сприяє і українське законодавство.

«Я володію часткою в шести регіонах України. Більш-менш якось виживає тільки Закарпаття. І це не завдяки українському законодавству, а завдяки «чорним грошам» угорської влади, яка просто ходить і роздає частки колгоспникам. Можливо, ще Львівська область, де Польща заходить на ці території. Усе інше - дуже плачевно. Електроенергії немає, інтернету немає, а якщо немає інтернету, то не буде і технологій», - сказав Свідерський.

За його словами, труднощі виникають навіть з підведенням електроенергії до земельних ділянок, які мають статус особистого сільського господарства (ОСГ), призначених під ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

«Треба вводити в приватну власність під будівництво хоча б одну-дві сотки, а це вже гроші і договірняки. Плюс треба робити проект, проект треба узаконювати, цей ланцюжок тягне за собою колосальні гроші. На 1 га землі, щоб хоч щось посадити, треба мінімум 20 000 доларів. Селянин таких грошей просто не має», - сказав Свідерський.

Круглий стіл відбувся за підтримки "Association4U" - проекту ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram