ГоловнаЕкономікаДержава

Нобеля з економіки присудили за вивчення прийняття рішень

Лауреатом став Ричард Талер із Чиказького університету.

Нобеля з економіки присудили за вивчення прийняття рішень
Ричард Талер
Фото: peoples.ru

У понеділок, 9 жовтня, в Стокгольмі представники Шведської королівської академії наук завершили "нобелівський тиждень", оголосивши лауреата премії з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля. Ним став американський економіст Ричард Талер із Чиказького університету.

Премія присуджена йому з формулюванням "за внесок у вивчення поведінкової економіки", повідомляють на сайті Нобелівського комітету. Розмір премії становить $1,1 млн.

Талер у своїх дослідженнях "використовував припущення зі сфери психології в аналізі прийняття економічних рішень", відзначають у прес-релізі. Економіст, вивчаючи наслідки обмеженої раціональності, соціальних переваг і відсутності самоконтролю, продемонстрував, як ці риси людини впливають на її індивідуальні рішення, а також показав, як впливають ці рішення на ринок.

Премія Нобеля з економіки, на відміну від п'яти інших нобелівських премій (з медицини, фізики, хімії, літератури і премії миру), не була заснована самим Альфредом Нобелем 1901 року. Премію вручають з 1969 року, її засновником є Банк Швеції. Лауреатами премії стали 78 учених. Велика частина лауреатів припадає на вчених зі США (причому значна їхня частина працювала в Чиказькому університеті).

У 2016 році премію присудили дослідникам Оліверу Гарту і Бенгту Хольмстрьому (обоє працюють у США, в Гарвардському університеті і Массачусетському технологічному інституті відповідно) з формулюванням "за внесок у теорію контрактів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram