ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін уперше затвердив трирічну бюджетну резолюцію

Україна переходить на середньострокове планування.

Кабмін уперше затвердив трирічну бюджетну резолюцію
Фото: Сергей Нужненко

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу вперше затвердив трирічну бюджетну резолюцію - основні напрямки бюджетної політики на 2018-2020 роки.

Це зроблено в рамках переходу на середньотермінову фіскальну базу, починаючи з 2018 року.

"Перехід від однорічного до трирічного бюджетного планування - не просто технічна зміна формування бюджету шляхом додавання ще двох бюджетних періодів. Це системна зміна бюджетної політики, яка повинна забезпечити стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів і розподілу ресурсів", - заявив на засіданні уряду міністр фінансів Олександр Данилюк.

Бюджетна декларація - ключовий елемент нової системи бюджетного планування. До неї увійдуть параметри, які раніше були в Основних напрямах бюджетної політики, а також додасться загальна стеля витрат і стелі витрат для головних розпорядників бюджетних коштів на кожен рік.

При цьому закон про державний бюджет, як і раніше, залишатиметься однорічним.

Декларація також буде визначати цільовий показник - дефіцит державного бюджету. Згідно з планами Мінфіну, таргетування дефіциту повинно стати основною метою бюджетної політики. Зараз рівень дефіциту визначається в рамках параметрів, прописаних у кредитній угоді з Міжнародним валютним фондом.

Резолюцію має затвердити Верховна Рада України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram