ГоловнаЕкономікаБізнес

На Рівненській АЕС побудують енергоблок нерадянської розробки

Реактори ВВЕР більше не розглядаються.

На Рівненській АЕС побудують енергоблок нерадянської розробки
Фото: rnpp.rv.ua

Науково-технічна рада НАЕК "Енергоатом" у кінці травня затвердила техніко-економічний аналіз проекту будівництва енергоблоку №5 на Рівненській атомній електростанції.

Як повідомляється на сайті компанії, в 2030-2031 роках завершаться терміни експлуатації першого і другого енергоблоків РАЕС (побудовані в 1980-1981 роках, термін експлуатації продовжено в 2010 році). П'ятий енергоблок повинен стати резервним. Реалізація цього проекту складна і довготривала, тому починати вибір майбутньої реакторної установки необхідно вже зараз, в поточному році.

Компанія наголошує, що на РАЕС не буде російських реакторів. Також не розглядаються дослідні зразки. Тому зараз варіантів три: AP-1000 (1000 МВт) американської компанії Westinghouse, ATMEA-1 (1100 МВт) - спільна розробка компаній AREVA і Mitsubishi Нeavy Industries і APR-1400 (1400 МВт) корейської КЕРСО.

Наступним етапом реалізації проекту буде розробка технічних вимог для реакторної установки.

У період між 2030 і 2040 роками генерація на АЕС України може скоротитися з 13,9 ГВт до 3 ГВт, в зв'язку з виведенням з експлуатації діючих енергоблоків, але Енергетична стратегія України передбачає розвиток атомної генерації.

"Енергоатом" вважає, що Рівненська АЕС, яка спочатку планувалася шестиблочною (з проектною потужністю 4835 МВт) є відмінним майданчиком для будівництва нових енергоблоків для заміщення і збільшення потужностей. Про це свідчать географічне положення (близькість до кордонів ЄС, сусідство з енергозалежними областями), соціально-економічні передумови, низька сейсмоактивність регіону, його інвестиційна привабливість, розвинена інфраструктура і потенціал електростанції.

Будівництво нового блоку РАЕС дозволить залучити інвестиції в дотаційні регіони, забезпечити розвиток промисловості, реалізувати заміщення дорогих дефіцитних енергоносіїв - газу і вугілля.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце в світі. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками типу ВВЕР встановленою потужністю 13 тис. 835 МВт. Запорізька АЕС з 6 енергоблоків загальною потужністю 6 тис. МВт є найбільшою в Європі.

У 2014 році президент "Енергоатому" Юрій Недашковський говорив, що Україна планує будувати нові блоки на Хмельницькій, Запорізькій і Південно-Українській АЕС

У вересні 2014 року Кабінет Міністрів прийняв формальне рішення про необхідність розширювати атомні енергостанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram