ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" за принципом take or pay

Вимоги "бери або плати" повністю скасовані.

Стокгольмський суд повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" за принципом take or pay
Фото: UA Energy

Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на постачання газу в Україну з 2009 року за принципом take or pay.

Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу" у Фейсбуці.

Отже, суд задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни в контракті на постачання газу з урахуванням ринкових умов.

Фото: www.naftogaz.com

"Головний наш інтерес у цій справі полягає в тому, щоб постачання газу в Україну базувалося на європейських принципах і правилах функціонування ринку газу, як цього вимагає національне законодавство, положення Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Єдина компанія, яка агресивно виступає проти цього - "Газпром". Оскільки за таких обставин змінити контракт шляхом переговорів було неможливо, єдина надія - правова позиція арбітрів Стокгольмського арбітражного інституту", - зазначила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Фейсбуці.

"Їхня позиція з ключових питань виявилася наступною: 1) Умову "бери або плати" (левова частка фінансових вимог Газпрому) скасовано повністю; 2) Заборону реекспорту скасовано повністю; 3) Формулу ціни переглянуто з 2014 року - європейська ціна", - додала вона.

Нагадаємо, зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на постачання газу були подані в червні 2014 року. Усні слухання завершилися в жовтні 2016 року, а рішення очікується до другого кварталу 2017 року.

Станом на 29 травня сумарні вимоги щодо грошової компенсації "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом купівлі-продажу і транзитним контрактом становили 30,3 млрд доларів, водночас вимоги "Газпрому" до української компанії - 47,1 млрд доларів.

Вимоги "Нафтогазу" полягають у перегляді контрактної ціни газу і компенсації 18 млрд доларів переплати (близько 14,1 млрд доларів без урахування нарахування відсотків). "Газпром", зі свого боку, вимагає близько 47,1 млрд доларів (2,2 млрд гривень як оплату газу, поставленого за період листопада 2013 - травня 2014 року і 34,5 млрд доларів як компенсацію за контрактною нормою "бери або плати", а також штрафи і відсотки).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram