ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерт радить купувати золоті інвестиційні монети НБУ замість долара

Ціна золота в Україні прямо пов'язана з його ціною в Лондоні

Експерт радить купувати золоті інвестиційні монети НБУ замість долара
Фото: www.sq.com.ua

Ціна золота визначається на міжнародному ринку, тому цей актив більш стабільний і передбачуваний для зберігання заощаджень, на відміну від долара, курс якого схильний до впливу політичних або економічних шоків.

Про це розповів Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, повідомляють "Деньги.ua".

"Ціна золота в Україні прямо пов'язана з його ціною в Лондоні. На відміну від курсу долара, ціна золота у нас не залежить від політичних подій. Тому купівлю золота зараз можна розглядати як альтернативу долару, перспективи якого сьогодні не зрозумілі. Дуже складно мати справу з валютою, курс якої залежить від емоцій і чиїхось політичних амбіцій", - сказав Охріменко.

Він додав, що найбільш ліквідними "золотими" заощадженнями можна вважати інвестиційні монети, які карбує Національний банк України, оскільки їх можна не тільки вигідно купити, а й оперативно продати в разі потреби - НБУ щодня публікує котирування купівлі-продажу таких монет, тому отримати гроші за них можна в будь-який день.

"Що ж до золотих злитків, то їх можна продати тільки банкам. А вони можуть визначати будь-які ціни для скуповування золотих злитків, і такі ціни не завжди вигідні для продавців. Тому якщо й інвестувати гроші, то тільки в золоті інвестиційні монети", - пояснив експерт.

Крім того, як зазначив Охріменко, золото може приносити дохід своїм власникам не тільки через зростання його ціни, а й завдяки відсоткам: "Інвестиційні монети і золоті злитки можна покласти на банківський депозит. І хоча відсотки за золотими депозитами невисокі, вони завжди доповнюють той дохід, який можуть отримати власники золотих монет і злитків унаслідок різниці цін".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram