ГоловнаЕкономікаБізнес

Доступне житло здаватимуть в оренду з правом викупу

Постанова буде ухвалена наступного тижня.

Доступне житло здаватимуть в оренду з правом викупу
Фото: ya-lady.net

Уряд має намір запустити чергову житлову програму, яка передбачає здачу доступного житла в оренду з можливістю його подальшого викупу.

Про це розповів голова правління Державної іпотечної установи Валентин Рибачук. "Я сподіваюся, що постанова буде ухвалена в наступний понеділок, а максимум у середу. Все залежить від того, як спрацює Міністерство фінансів", - зазначив він.

"Головне - це те, що планується давати квартири в оренду з правом викупу під 3% річних без першого внеску", - сказав глава ДІУ. За його словами, людина стає власником квартири з моменту підключення до програми. У програмі можна брати участь тільки один раз.

Здавалося б, дуже вигідні умови, за які б в Європі схопилися б двома руками і не відпустили б. А наші люди ще роздумують

— Микола Азаров, прем'єр України, про програму "Доступне житло"

Параметри нової програми будуть схожі на параметри програми "Доступне житло", яка передбачає здешевлення іпотечних кредитів. У програмі квартири коштуватимуть 7,5 тис. грн за 1 кв. м у Києві, 5,5 тис. грн за 1 кв. м в обласних містах, 4,3 тис. грн за 1 кв. м в маленьких містах.

Програма здешевлення іпотеки була затверджена Кабміном 3 травня, а стартувала вона в середині травня. Вона передбачає часткову компенсацію іпотечних кредитів. За словами заступника директора департаменту житлового будівництва Мінрегіонбуду Володимира Височина, на сьогодні банки видали за нею кредити на 100 млн грн.

Темпи її реалізації викликають невдоволення влади, тому в порядок програми вже кілька разів вносилися зміни. Наприклад, 13 вересня (коли він змінювався востаннє) уряд дозволив купувати за програмою житло в будинках, введених в експлуатацію після 2007 року, тимчасом як раніше - після 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram