ГоловнаЕкономікаБізнес

Німецька компанія захищає інтереси "Газпрому"

Партнер російської монополії бореться з новими правилами ЄС у сфері енергетики.

Німецька компанія захищає інтереси "Газпрому"
Фото: www.profi-forex.org

Найбільший газовий концерн Німеччини E.ON Ruhrgas AG (входить у трійку провідних газових компаній Європи) незадоволений рішенням Естонії про відчуження газових мереж компанії Eesti Gaas і готовий відстоювати свої інтереси в Міжнародному арбітражному суді, повідомляють РІА "Новости" з посиланням на естонське телебачення.

Акціонерами Eesti Gaas є російський "Газпром" (37,02%), Ruhrgas (33,66%), фінський Fortum (17,72%), а також Itera Latvija (9,85%) і міноритарії (1,75%) . Компанія займається купівлею, розподілом і продажем російського природного газу, а також обслуговуванням газових систем, будівництвом газопроводів і розвитком газової мережі в Естонії.

E.ON Ruhrgas належить найбільшій німецькій енергокомпанії E.ON, яка виступає партнером "Газпрому" в проекті будівництва магістрального газопроводу Nord Stream, а також володіє, за різними даними, від 2% до 3% акцій російської монополії.

6 червня парламент Естонії зобов'язав концерн Eesti Gaas продати свої газорозподільні мережі до 1 січня 2015 року під загрозою штрафних санкцій. Санкції сягатимуть 1,2 мільйона євро в рік, але не більш ніж 10% від річного обігу компанії.

Влада Естонії розглядає компанію як монополіста, який продає 100% газу "Газпрому".

Метою змін є приведення закону про природний газ у відповідність з директивами Євросоюзу, які передбачають поділ бізнесу з продажу і транспортування газу. Таллінн має намір розвивати власний газовий ринок на умовах третього енергетичного пакета ЄС, який і передбачає поділ енергокомпаній на транспортні та торговельні.

За даними естонського телебачення, голова німецького газового концерну Маттіас Колленбах надіслав президенту Естонії Тоомасу Хендріку Ільвесу і прем'єр-міністру Андрусу Ансіпу лист, в якому назвав ухвалені парламентом поправки до закону про природний газ "незаконною експропріацією".

Маттіас Колленбах назвав ухвалені парламентом поправки до закону про природний газ "незаконною експропріацією".

"Раніше ми неодноразово заперечували проти введення поділу власності, але, на жаль, усі наші пропозиції було відхилено", - написав Колленбах, зазначивши, що, незважаючи на обіцянки, естонська влада так і не почала співпрацювати з E.ON Ruhrgas AG.

За його словами, не можна ставити віз попереду коня, а з введенням поділу власності газових мереж Естонія чинить саме так.

"Цей крок не тільки зневажає права власників Eesti Gaas, але і спрямований проти інтересів громадян Естонії", - зазначає Колленбах у листі.

Голова Ruhrgas, нагадуючи про те, що ще 1992 року Естонія та Німеччина підписали угоду про взаємний захист інвестицій, висловив сподівання, що подальшу ескалацію конфлікту буде відвернено, а сторони зуміють вирішити ситуацію, що склалася. В іншому випадку, запевнив він, E.ON Ruhrgas AG готовий захищати свої інтереси в суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram