ГоловнаЕкономікаБізнес

Японці качатимуть нафту в Сибіру

"Газпром нафта" і японська JOGMEC підписали угоду.

Японці качатимуть нафту в Сибіру
Фото: EPA/UPG

"Газпром нафта" і японська JOGMEC домовилися про спільну геологорозвідку Ігнялінської ділянки (Чонський проект) у Східному Сибіру. Про це повідомляє прес-реліз російської компанії. Документ підписано в рамках Петербурзького економічного форуму.

Угода передбачає, що сторони проведуть сейсмічні випробування 3D на території не менш ніж 450 квадратних кілометрів. Окрім того, росіяни і японці випробують дві пробурені свердловини, а також пробурять ще дві нові.

Передбачається, що рада директорів "Газпром нафти" схвалить угоду до вересня 2012 року. За даними РБК з посиланням на заступника гендиректора компанії Вадима Яковлєва, частка JOGMEC може становити до 49%. Японська корпорація має відповідний опціон (право викупу акцій).

Ігнялінське родовище входить у Чонську групу і знаходиться на території Катанзького району Іркутської області на кордоні з Якутією. "Газпром нафта" отримала ліцензію на право користування ділянкою 2007 року. Початкові запаси родовища оцінюють більш ніж у 40 мільйонів тонн нафти.

Окрім Ігнялінської, в Чонську групу входять іще Тимпучиканська і Вакунайська ділянки. Група родовищ розташована за 80 кілометрів від трубопроводу Східний Сибір - Тихий океан. На кінець 2011 року запаси Чонського проекту становили 125 млн тонн нафти і 225 мільярдів кубометрів газу.

Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC) є однією з найбільших корпорацій Японії у сфері видобутку сировини. Компанія видобуває та переробляє нафту, газ і метали, а також проводить геологорозвідку та надає супутні послуги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram