ГоловнаЕкономікаДержава

У "Газпромі" "нема дурних" відмовлятися від України, - російський депутат

Депутат Держдуми РФ не пам'ятає заяви офіційного представника "Газпрому".

У "Газпромі" "нема дурних" відмовлятися від України, - російський депутат
Фото: ura.ru

Росію цікавитиме транзит газу через Україну навіть після запуску обхідних газопроводів.

"Я не пам'ятаю, щоб хтось із керівників "Газпрому" хоч раз сказав, що ми побудуємо "Південний потік" і ваша українська ГТС буде не потрібна. Немає там таких дурних у "Газпромі", - заявив на прес-конференції в Москві президент Російського газового товариства, депутат Держдуми РФ Валерій Язєв.

При цьому він зазначив, що роль і значення ГТС зменшуватиметься, що не дозволить керівництву України використовувати "ціновий шантаж".

Язєв підкреслив, що Росія налаштована на майбутню співпрацю з українськими колегами і це в інтересах як України, так і РФ.

"Це в інтересах України - знайти форми співпраці і після запуску "Південного потоку", - сказав він.

"Українська ГТС буде потрібна, і завдання української сторони - посісти своє місце під сонцем і робити кроки назустріч російському "Газпрому" у справі конструктивного співробітництва. Вони (Україна) якось досі йдуть неконструктивно, пасивно займають позицію вичікування, що з неба на них впаде благо. Але так не буває", - сказав Язєв.

Нагадаємо, 22 лютого офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що після запуску "Південного потоку" та розширення "Північного потоку" Україна не матиме значення для експорту російського газу.

"Після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів ("Південний потік" з максимальною продуктивністю, "Північний потік" з додатковими новими нитками), зважаючи на наявні в компанії транспортні потужності в Білорусі та в Чорному морі, транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю", - сказав Купріянов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram