ГоловнаЕкономікаБізнес

ДФС посилить критерії для визнання платників податків великими

"У 2016-му їх було 1700, зараз - 2800. Ми не можемо всіх обслужити на тому рівні, якого вони заслуговують".

ДФС посилить критерії для визнання платників податків великими
Евгений Бамбизов
Фото: obozrevatel.com

Система критеріїв визначення великих платників морально застаріла і призводить до щорічної міграції платників з одного податкового органу в інший, розповів начальник Офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбізов в інтерв'ю "Обозревателю".

"Список великих платників повинен бути постійний, у ньому повинні бути дійсно найбільші підприємства, лідери української економіки, - вважає Бамбізов. - У 2016-му їх було 1700, зараз - 2800. Це величезна різниця. На жаль, ми фізично не можемо всіх обслужити на тому рівні, якого вони заслуговують, збільшити штат немає можливості".

За словами чиновника, потрібно від трьох до шести місяців, щоб вникнути в діяльність платника податків: проаналізувати всю його звітність, подивитися всю його податкову історію, підняти матеріали перевірок. "Грубо кажучи, якщо в нас платник затримується на рік, ми три місяці з ним тільки знайомимося, через 9 місяців тільки починаємо його розуміти й обслуговувати, а потім він іде на обслуговування в інші територіальні органи", - пояснює Бамбізов.

Тому в Офісі планують переглянути список у бік зменшення кількості - можливо, до 900 позицій, для чого, за словами начальника Офісу, необхідно вдосконалити і законодавчо закріпити критерії, які формували б реальний список великих платників.

"Ми підготували свої пропозиції, узгоджуємо їх з Мінфіном і профільним комітетом, - розповів Бамбізов. - Сподіваюся, до кінця року Верховна Рада все-таки ухвалить зміни до Податкового кодексу і дасть нам можливість забезпечити гідний сервіс для наших платників - основних наповнювачів бюджету".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram