ГоловнаКультура

США повернули Україні викрадену картину з Іваном Грозним

Картину викрали під час Другої світової війни з Дніпровського художнього музею.

США повернули Україні викрадену картину з Іваном Грозним
Картина Михаила Панина "Тайный выезд Ивана Грозного перед опричниной"

США повернули Україні картину художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яку під час Другої світової війни викрали з Дніпропетровського художнього музею. Про це у фейсбуці повідомляє посольство України в США.

"Це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України і США щодо повернення пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон", - наголошується на сторінці посольства.

В офіційній церемонії передачі картини брали участь посол України в США Валерій Чалий, керівник офісу ФБР Вашингтона Тім Данхем, прокурор США в окрузі Колумбія Джессі Лью, заступник помічника Державного секретаря США Джордж Кент, а також донька колишніх власників картини Дженні Тінгл.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

Валерій Чалий зазначив, що повернення картини в Україну - результат багаторічної спільної роботи і красномовний жест не тільки стратегічного партнерства між Україною та США, але і дружби. Посол також висловив сподівання, що цей факт повернення культурних цінностей сприятиме реалізації багатьох проєктів у майбутньому.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

Нагадаємо, в 1962 році картина виявилася в американської пари, яка придбала будинок у місті Ріджфілд у штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував у США зі Швейцарії в 1946 році. Нові власники знайшли документи, згідно з якими продавець під час війни служив у швейцарській армії.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

У 1986 році емігрант зі Швейцарії помер, а через рік будинок було знову продано. Черговий власник виставив картину Паніна на аукціон. На оголошення звернули увагу в Дніпропетровському художньому музеї і зажадали повернути роботу.

Це не перший випадок повернення культурної спадщини України. Так, у квітні 2019 року Німеччина передала Україні історичний документ - грамоту Петра I, яка була також загублена під час Другої світової війни. Це рукописний пергамент розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. Після повернення документ доставили в Національний заповідник "Софія Київська".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram