ГоловнаКультура

Книжковий Арсенал оголосив теми і кураторів спеціальних програм

Основна тема фестивалю в цьому році - "Сусідство: відкрите питання".

Книжковий Арсенал оголосив теми і кураторів спеціальних програм
Фото: Книжный Арсенал

Літературний фестиваль Книжковий Арсенал оголосив спеціальні програми і їх кураторів.

Як повідомляє прес-служба, фокус-тема цьогорічного фестивалю - спільне життя, існування на підставі цінностей і домовленостей.

"Спеціальна програма "Сусідство: відкрите голосування" охоплює різні прояви відносин між культурами, історіями та політиками сусідніх країн: взаємовпливу в літературах, видатні особистості на стику культур, право на пам'ять і місце в історії, трансформації країн після падіння Берлінської стіни і нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту", - йдеться в описі програми. Програму курирує журналістка і редакторка Віра Балдинюк.

У рамках Книжкового Арсеналу відбудеться виставковий проект "РОЛІТ/СУСІДИ", присвячений кооперативному будинку "Працівників літератури". Заселення цього будинку збіглося в часі з початком репресій і змін в організації літературного життя і перенесенням столиці з Харкова до Києва.

Окремим акцентом стане "Ветеранський намет" - спеціальний проект Мистецького Арсеналу та письменників-ветеранів у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів. Особливий статус цьогорічного ярмарку - у Канади, яка вперше представить на фестивалі спеціальну програму зустрічей з авторами та презентації свіжих видань.

Серед іноземних учасників - Майк Вікінг (Данія), Дерек Бразелль (Великобританія), Джо Девіс (Великобританія), Мартіна Бунда, Адам Поморський, Богдан Задура (Польща), Барбара Кассен (Франція) та інші.

У фокусі дитячої програми фестивалю - українські автори. "Книжковий Арсенал актуалізує проблему домінування в сучасній дитячій літературі перекладів і необхідність підтримки вітчизняних авторів і видавців", - йдеться в прес-релізі.

Тема музичної програми цього року - "Уявні танці" (куратор - Любов Морозова), а перформативна програма поставить у центр повість "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя-Левицького, переосмислену режисером Максимом Голенком і драматургом Наталією Ворожбит.

Поет і перекладач Андрій Бондар представить спеціальну кураторську програму "Хто я? В розмові з сусідами", в рамках якої візьме інтерв'ю у гостей, які приїхали з інших країн.

 Кураторська програма журналістки і перекладачки Ірини Славінської - "Говорить Київ" - присвячена 95-річчю Українського радіо. Нагадаємо, Книжковий Арсенал отримав нагороду в Лондоні як найкращий літературний фестиваль у світі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram