ГоловнаКультура

У галереї університету ім. Драгоманова достроково закрили виставку через погрози

У виставці брали участь 18 художників з роботами, які критикують насильство.

У галереї університету ім. Драгоманова достроково закрили виставку через погрози
Работа Владимира Кузнецова "Свержение идола Перуна Владимиром Великим"
Фото: bit.ua

17 квітня, через два дні після початку роботи, керівника арт-простору SKLO закрили виставку "Виховні акти".

Як повідомляє видання Заборона, своє рішення керівництво арт-простору пояснило погрозами з боку студентів-членів правих організацій, тиском адміністрації педагогічного університету ім. Драгоманова, де простір перебуває, і власним небажанням наражатися на небезпеку.

Куратори виставки Альона Мамай і Валерія Зубатенко висловили незгоду з позицією галерії і назвали це актом самоцензури з боку інстуції.

"Ми домовилися з керівницею простору SKLO Вікторією Шеховцовою, що виставка триватиме два тижні. Але кілька днів тому вона попросила скоротити її до одного тижня, а потім і зовсім закрити, - цитує куратора проекту Валерію Зубатенко видання bit.ua. - Вікторія пояснила своє рішення трьома причинами: перша - люди, які постійно проводять свої заходи в SKLO, сказали їй обирати між ними і нашою виставкою. Потім студенти НПУ Драгоманова розповіли адміністрації університету, що в експозиції будуть проблемні політичні роботи, а хлопці, які нападали на Гендерний клуб і теж є студентами університету, почали погрожувати розгромити виставку.

На сторінці арт-простору у фейсбуці немає згадок про те, що виставку закрили. LB.ua звернувся за коментарем до Вікторії Шеховцової, але наразі відповіді не отримав.

У виставці брали участь 18 художників, чиї роботи критикують насильство в суспільстві в різних його проявах. Спеціально для виставки, зокрема, роботу створив Володимир Кузнєцов, чий мурал "Страшний Суд" також було цензуровано у 2013 році в Мистецькому Арсеналі.

Художник Микита Кадан представляв принт на тканині на основі акварельної роботи із серії "Контрольовані випадковості". Давид Чичкан, чию виставку в Центрі візуальної культури розгромили праворадикали у 2017 році, представив малюнок з виставки "Втрачені можливості".

Крім того, в експозиції мали бути представлені роботи Євгенії Бєлорусець, Анатолія Бєлова та інших художників, планувалися відео-покази та дискусії, які скасували у зв'язку із закриттям виставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram