ГоловнаКультура

У Київраді хочуть створити музей замість торгового центру на Поштовій площі

Договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ пропонують розірвати.

У Київраді хочуть створити музей замість торгового центру на Поштовій площі
Фото: Макс Требухов

Постійна комісія Київської міської ради з питань власності у вівторок одностайно підтримала проект рішення "Про забезпечення збереження пам'ятки археології місцевого значення і розміщення музею на ділянці прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в Києві".

Згідно з проектом рішення, комунальна організація "Музей історії міста Києва" повинна оформити право постійного користування земельними ділянками орієнтовною площею 0,83 га, розташованими в межах вулиці Набережно-Хрещатицької, Набережного шосе, Боричевого узвозу і Володимирського узвозу. Там пропонують розмістити музей.

Щоб створити музей, згідно з проектом рішення, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ на Поштовій площі. Після цього треба прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

"Існує інвестор, який фінансує роботи, і це передбачає функціонування багатофункціонального торгового комплексу. І власника там, взагалі-то, немає, тому що навіть не оформлена земля. Йдеться про принципове і фундаментальне питання для столиці - стати власником цього об'єкта і розмістити там повноцінний музей історії міста Києва", - наводять на сайті Київради слова ініціатора відповідного проекту рішення депутата Сергія Гусовського.

Крім того, документ передбачає укладення угоди між Музеєм історії міста Києва та державним підприємством "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" про продовження виконання археологічних робіт. Також у документі йдеться про необхідність проведення відкритого міжнародного конкурсу на кращий проект майбутнього музею археології та історії Києва.

Проект рішення також повинна розглянути постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. Після цього документ буде винесено на пленарне засідання Київради.

Нагадаємо, в жовтні київські активісти оголосили безстроковий мітинг протесту проти будівництва торгового центру на Поштовій площі, що, як вони вважають, загрожує археологічним артефактам. За словами мітингувальників, на місці розкопок хочуть покласти на древній шар бетонну плиту, яка стане підлогою будівлі, яку зводять. Активісти вважають, що це зупинить подальші розкопки.

Взимку 2015 року протягом розкопок, які передували будівництву торгового центру, на Поштовій площі знайшли вулицю часів Київської Русі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram