ГоловнаКультура
Спецтема
Форум издателей

Форум видавців посилює охорону своїх подій через погрози

Одну подію вже скасували, щоб не наражати на небезпеку дітей, котрі могли б на неї прийти.

Форум видавців посилює охорону своїх подій через погрози
Фото: Facebook / Форум видавців

Форум видавців, який відбудеться з 14 по 17 вересня у Львові, заявив про те, що підсилює охорону всього форуму, а "особливо подій, пов'язаних з проблематикою війни за незалежність, європейського майбутнього України, захисту прав і свобод громадян, протистояння всім формам "російського світу", зокрема пропаганді людиноненависництва, ксенофобії, гомофобії і под."

Про це йдеться в офіційній заяві Форуму, оприлюдненій на сайті події.

У заяві мовиться, що протягом місяця деякі учасники Форуму повідомляють про погрози на їхню адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності.

У зв'язку з цим організатори Форуму ухвалили рішення про посилення заходів безпеки.

Організатори зазначають, що минулого тижня на адресу начальника СБУ Львівської області, мера Львова Андрія Садового та голови Львівської ОДА Олега Синютки з копією на Форум видавців надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій з погрозами, які стосуються двох подій програми.

Лист, на який посилається Форум, можна почитати за посиланням.

Скриншот листа
Скриншот листа

Скриншот письма
Скриншот письма

"Головний принцип Форуму видавців - створення майданчика для спілкування всіх учасників громадського життя", - йдеться в заяві.

Видавець і автор книги, про яку йдеться в листі ("Майя та її мами" Лариси Денисенко - прим.), скасували одну подію, щоб не наражати на небезпеку дітей, котрі могли б на неї прийти.

"Але чи може хтось гарантувати, що провокацій і бійок не буде на інших локаціях?" - пишуть організатори.

При цьому організатори пропонують провести круглий стіл, зокрема з учасниками організацій, представники яких підписалися під листом до влади.

"Напад на події Форуму негативно позначиться на іміджі нашої країни у світі, на перспективі європейської інтеграції та вступу України до НАТО", - додають у заяві.

Відразу після Форуму видавців у Львові пройде міжнародний ПЕН-конгрес, головною темою якого буде свобода слова і звільнення політичних в'язнів, репресованих за свої погляди.

Форум видавців заявляє про прохання всіх співорганізаторів події - місцева влада, Мінкульт, а також МВС, МЗС, Адміністраціїю президента і Верховну Раду втрутитися ситуацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram