ГоловнаКультура

"Ізоляція" відкрила голосування за найкращий тимчасовий проект на місці пам'ятника Леніну

У столиці триває проект "Суспільний договір".

Фонд "Ізоляція" оголошує відкритим голосування за проект сучасної художньої інтервенції на місці пам'ятника Леніну в Києві.

Як повідомляє прес-служба, голосування триватиме з 3 по 9 квітня.

У фінал конкурсу увійшло 4 проекти, які обрали член міжнародного журі - художниця Синтія Гутьєррес (Мексика), мистецтвознавець Євгенія Моляр, директор Департаменту культури КМДА Діана Попова і артіхектор Рік Роуботам (Великобританія).

Голосування відкрито до 9 квітня за посиланням.

Детальніше про проекти:

Дует італійських художників Afterall (брат і сестра Енцо і Сільвія Еспозіто) пропонує відмовитися від ідей для нових монументів, а замість цього - акцентувати символічне значення порожнього п'єдесталу. Їхній проект De Pedestal - це дерев'яна конструкція подібна на клітку, яка повторює форму порожнього постаменту в масштабі 1:2 і розміщується позаду нього в горизонтальному положенні, підкреслюючи його безпорадність.

Проект Afterall
Фото: Фонд Ізоляція
Проект Afterall

Художниця з Сербії Мілена Вучковіч у проекті "Мені потрібен герой" запрошує почати пошук нових героїв, розташувавши на постаменті прожектор, який буде обертатися на всі боки, змушуючи задуматися про нескінченність і водночас доцільність процесу пошуку.

Проект Мілени Вучковіч
Фото: Фонд Ізоляція
Проект Мілени Вучковіч

Натомість український художник Микита Шаленний вважає, що героїв не існує. Так називається його проект, у рамках якого пропонується встановити з обох сторін постаменту книжкові полиці і дошки, на яких перехожі зможуть намалювати/написати крейдою те, що вони вважають за краще забути, і вугіллям - те, що вважають за потрібне пам'ятати.

Проект "Героїв не існує"
Фото: Фонд Ізоляція
Проект "Героїв не існує"

Мексиканка Іса Каррільо в проекті "Ритуал природи" пропонує зцілити й очистити пам'ять, перетворивши постамент на квітучу розмаринову колону, біля якої будуть проводити медитації для всіх охочих.

Проект Іси Каррільо
Фото: Фонд Ізоляція
Проект Іси Каррільо

Дізнатися більше про проекти та їхніх авторів, а також проголосувати можна за посиланням.

Конкурс на проект художньої інтервенції на месці пам'ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка "Суспільний договір"  тривав з 23 лютого по 25 березня 2017 року.

У результаті було отримано 37 заявок із 18 країн світу, з яких міжнародне журі відібрало чотирьох фіналістів.

Попереднім етапом проекту переосмислення пам'ятника Леніну в червні 2016 року була інсталяція "Заселяючи тіні" Синтії Гутьєррес, яку відвідало понад 1500 осіб. У листопаді 2016 року іранський художник Махмуд Бакши там само створив інсталяцію "Нескінченне святкування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram