ГоловнаКультура

Підгорецький замок на Львівщині хочуть передати в концесію (документ)

Документ про передачу замку вже підготували в Кабміні.

Підгорецький замок на Львівщині хочуть передати в концесію (документ)
Фото: Путівник України "The City"

Підгорецький замок (розташований у Львівській області і є частиною Львівської галереї мистецтв) хочуть передати в концесію.

Про це у своєму фейсбуці повідомила народний депутат Ірина Подоляк.

Відповідно до закону, концесія - це передача об'єктів комунальної або державної власності в користування юридичним або фізичним особам на платній основі.

Вона зазначила, що документ, розроблений Кабміном, уже передали у Львівську обласну адміністрацію і її голова вже готує документ про передачу замку.

Кому замок хочуть передати, поки що невідомо.

Фото: Facebook / Iryna Podolyak

При цьому про проект передачі замку в концесію не знали ні директор Львівської галереї мистецтв, ні міністр культури. Документом Кабміну запропоновано визначити замок у Підгірцях як об'єкт державної власності, що підлягає концесії, і зупинити дію договорів про оренду, чинних на території замку.

Директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк підтвердив у коментарі LB.ua, що його не повідомили про плани передати Підгорецький замок у концесію. "Можливо, це пов'язано з тим, що влада хоче отримати хороший досвід передачі таких об'єктів у концесію. У Львівській (та й не тільки у Львівській) області вже були спроби передати замки в приватні руки - поки що нічого не вийшло, - коментує Возняк. - Я не розумію, чому взялися саме за Підгорецький замок - він дуже великий, він функціонує і приносить гроші. Крім того, це замок, за яким стоять серйозні політичні смисли, і передача його в концесію може спровокувати неоднозначну реакцію в Литві, приміром, у Польщі або в Австрії, або навіть у США, адже він пов'язаний і з американською історією часів Другої світової війни".

Возняк вважає, що якщо і відновлювати спроби передачі замків у руки приватних інвесторів, то варто почати з менших об'єктів. "Це добра ідея, але її потрібно обговорювати на рівні Кабміну, обласної адміністрації та культурних інституцій, які керують об'єктами культурної спадщини", - додає він.

Підгорецький замок розташований у селі Підгірці Львівської області і є пам'яткою архітектури пізнього ренесансу та бароко. Побудований у 1635-1640 роках архітектором Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського.

У чинному законі про концесію вказано сфери, в яких повинні функціонувати об'єкти, котрі можна передати в концесію. Об'єктів культурної спадщини серед них немає.

Це вже не вперше, коли замки на Західній Україні передають у концесію. Зокрема, видання "Збруч" у матеріалі 2013 року зазначає, що досвід передачі культурної спадщини в приватні руки не увінчався успіхом. У Львівській області вже передавали у приватні руки два замки - Тартаків і Старе Село. Зазначають, що приватним інвесторам не вдалося виконати жоден із намічених планів ревіталізації об'єктів культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram