ГоловнаКультура

На українське кіно у 2016 році з держбюджету виділять 271 млн гривень

З них 260 млн - на створення і розповсюдження національних фільмів

На українське кіно у 2016 році з держбюджету виділять 271 млн гривень
Фото: www.ukrkino.com.ua

У державному бюджеті на 2016 рік, який Верховна Рада ухвалила сьогодні вночі, 271 млн гривень виділили Держкіно.

Більша частина цих грошей - 260 млн - піде на створення і розповсюдження українських фільмів.

"Ми просили більше - близько 600 млн, але ми розуміємо реалії, у яких живемо, і тому цю цифру вважаємо достатньою для того, щоб далі знімати запущені проекти і почати створення нових фільмів, які переможуть на вже оголошеному конкурсі", - розповів у коментарі LB.ua глава Держкіно Пилип Іллєнко.

Зазначимо, що Держкіно недавно оголосило склад Експертної комісії, яка рекомендуватиме, на які проекти варто виділяти державне фінансування.

В цілому глава Держкіно задоволений сумою, яку на кіно виділяють з Держбюджету. Спочатку в проекті бюджету на кіно відводили близько 100 млн грн, але потім суму удвічі збільшили.

Крім того, продовжено пільги на ПДВ для кіновиробників.

Втім, головна робота ще попереду - Рада має розглянути законопроект про державну підтримку кінематографа (№3081-д), а також проекти, які врегулюють роботу з бюджетними коштами (№3238, 3239, 3240).

3,8 млн гривень виділили на Національний Центр Довженка. "Це не кошти на реставрацію фільмів, це фінансова допомога", - уточнює глава Держкіно. На реставрацію виділятимуться окремі кошти, відповідно до укладених контрактів між Держкіно та Центром Довженка. "Ми просили 4,5 млн, але виділили 3,8 млн - в принципі, це нормально, минулі два роки ми отримували 2,6 млн грн", - коментує екс-директор Центру Довженка, а нині - директор кіноархіву, Іван Козленко.

Ще 3 млн грн виділено на організацію заходів у сфері кіно і підтримку Спілки кінематографістів; 4 млн 309 тис - на управління у сфері кіно.

Нагадаємо, що у вересні цього року на українське кіно виділили додатково 100 млн грн, що дозволило Держкіно запустити нові фільми у виробництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram