ГоловнаКультура

Співробітники Нацмузею вимагають звільнити в.о. директора

Співробітники НХМУ протестують проти призначення Тетяни Миронової.

Працівники Національного художнього музею України протестують проти Тетяни Миронової та звинувачень, які вона висунула в своєму блозі, опублікованому вчора. "Колектив музею продовжує роботу в очікуванні подальших рішень про долю НХМУ", - у коментарі LB.ua повідомила Дар'я Якимова, співробітник відділу зі зв'язків з громадськістю.

Фото: Facebook-страница НХМУ

У ньому в.о. директора НХМУ коментує ситуацію, що склалася в музеї в зв'язку з її призначенням. Миронова стверджує, що з її приходом у музеї почали вирішуватися господарські та фінансові проблеми, з якими не могли впоратися співробітники Нацмузею.

"У мене запитують: навіщо тобі така ноша, ця невдячна боротьба зі старим "радянським" підходом і дріб'язковими людьми, ці інформаційні війни?, - пише Тетяна Миронова у своєму блозі. - Я відповідаю: Так, я можу собі дозволити організовувати успішні арт-проекти в Україні і світі, як просто Тетяна Миронова. Але як киянка, як українка, як громадянка, я не можу спокійно дивитися на те, що відбувається з Головним музеєм країни сьогодні, як його потихеньку намагаються розікрасти, зруйнувати і створити навколо каламутну водичку, в якій добре ловиться рибка, - зникають картини і важливі документи, псуються ікони, падають скульптури з фасаду, виходить з робочого стану пожежна сигналізація..."

У відповідь на цю заяву працівники НХМУ написали відкритий лист на адресу міністра культури Михайла Кулиняка, в якому висловлюють своє обурення з приводу безпідставних звинувачень у крадіжці картин, некомпетентності і деструктивній роботі, що шкодить музею. Своєю акцією протесту співробітники музею хочуть домогтися звільнення Миронової.

Потрібно розуміти, що музей - дуже важлива для нормального функціонування культури інституція. Його має очолювати людина, яка не буде профанувати його роботу. Це дуже велика відповідальність і навряд чи її може взяти на себе людина, яка не має навіть елементарних професійних знань в галузі теорії та історії мистецтва

— Ольга Балашова, мистецтвознавець, про призначення Миронової в.о. директора НХМУ

"Колектив музею в цілому безпідставно звинувачено у розкраданні ввірених йому цінностей. У нас є привід колективного звернення на захист нашої честі і гідності!, - йдеться в листі. - Враховуючи кричущу некомпетентність і безпідставні звинувачення, неправдивість наданої інформації, присвоєння багаторічних досягнень музею, колектив НХМУ вимагає негайного звільнення пані Миронової з посади в.о. директора музею і не допущення її призначення директором НХМУ".

Нагадаємо, в квітні цього року Миронову призначили виконуючою обов'язки директора Нацмузею. Відтоді співробітники музею і мистецька громадськість намагається всіляко оскаржити це рішення і проконтролювати конкурс на посаду директора музею. На конкурс, оголошений Міністерством культури на заміщення цієї посади, подалися чотири кандидати: сама Миронова, мистецтвознавець Катерина Стукалова, галерист Людмила Березницька та Головний зберігач НХМУ Юлія Литвинець.

Минулої п'ятниці, 12 жовтня, відбулося засідання Комісії з питань конкурсу на заміщення посади директора музею. В результаті голосування було ухвалено рішення передати питання на розгляд до Музейної ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram