Спецтема
Календар українського мистецтва

23 травня. Андрій Коцка

23 травня 1911 року народився Андрій Коцка, один із найяскравіших закарпатських художників, учень Бокшая та Ерделі.

Автопортрет. 1943

Біографія Андрія Коцки багата на пригоди і повороти, але свій статус закарпатського генія він досягнув винятково завдяки своїй праці і відданості мистецтву. Він був шостою дитиною в родині ужгородського робітника, з дитинства захоплювався малюванням. Паралельно вчився у вчительській семінарії і Публічній школі малювання, заснованій Бокшаєм та Ерделі. Після закінчення навчання, в 1931 році він їде вчителювати в село Тихий, і починає з того, що білить стіни школи. Учні і місцеві селяни – головні герої його полотен того часу, особливо дівчата та жінки. 

Жінка з Колочави. 1958.

Традиційно Андрія Коцку називають співцем «верховинок» та «гуцулок», поціновувавчем жіночої краси, та сам художник був одружений один раз і його шлюб тривав лише 8 років, більшість часу він прожив із родиною – мамою, сестрою і братом: зараз в ужгородському будинку художника меморіальний будинок-музей. У 1935 році його призвали на службу в чеську армію – служив у кавалерії. 

Дівчина в червоному. 

У 1939 році в Будапешті на Всеугорській виставці образотворчого мистецтва за серію робіт «Жителі Турянської долини» Андрія Коцку нагороджують стипендією для навчання в Академії образотворчого мистецтва в Римі, де він навчався до 1942 року. А у 1944–1945 роках художник був начальником Ужгородської міської народної міліції, наприклад, з 1946 – засновник і директор Будинку народної творчості Закарпатьскої України, у 1948–50 роках викладав в Ужгородському училищі прикладного мистецтва.

Гірське село. 1970-ті. Полотно, олія. 48 х 68 см

Хоч Андрій Коцка малював жанрові, побутові сценки, багатофігурні композиції, його найвдаліші роботи - в жанрі портрету і пейзажу. Яскраві відкриті кольори, пластичність, постімпресіоністична стилістика, ліричний настрій робіт – його роботи впізнаються з першого погляду. «…Мало відшукати виразний типаж, скажімо, молодої селянки, потрібно ще знати мову, якою тільки й можна розповісти про її обличчя, поставу, одяг, оточення. І тут на допомогу прийшло народне мистецтво. Я помітив, що ткалі чи вишивальниці використовували всього два-три кольори. Але як вони їх обігрували! А якщо, подумав я, будувати свої роботи теж на зіставленні двох-трьох основних кольорів?», - пояснював свою «кухню» художник.

Тюльпани. 1945. Картон, олія. 100х70,5 см

Помер Андрій Коцка у 1987 році. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram