ГоловнаСвіт

У США посилено експортний контроль щодо Росії, Китаю та Венесуели

Поправка до законодавства може зачепити й Україну.

У США посилено експортний контроль щодо Росії, Китаю та Венесуели
Фото: Kapital.kz

США посилили правила експортного контролю для постачання низки товарів у Росію, Китай і Венесуелу. Це пов'язано з набуттям нових правил Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США, пише "Голос Америки".

Вони ще дужче обмежують експорт так званих чутливих технологій і скасовують виняток для американських експортерів, які раніше без ліцензії постачали широкий спектр товарів для використання цивільними споживачами.

Зокрема, це підшипники, напівпровідники, комп'ютери, телекомунікаційне обладнання, радіолокаційні системи, обладнання для виробництва літакових двигунів. Тепер для експорту цивільним споживачам таких товарів також потрібна ліцензія Мінторгівлі США.

Таке рішення пояснюється тим, що КНР і Росія застосовують стратегію інтеграції цивільних і військових галузей.

Друга поправка, яка стосується РФ, Венесуели і Китаю, розширює визначення "військового використання" товарів. Тепер під ним розуміють будь-яку організацію або особу, функції якої призначені для військового використання товару.

У короткостроковій перспективі правки можуть торкнутися також України і В'єтнаму, яким доведеться переналаштовувати окремі ланцюжки постачань.

Нагадаємо, що в лютому Штати припинили видачу ліцензії на експорт у Росію матеріалів, які можна використовувати для виготовлення ракет, хімічної або біологічної зброї.

2018 року Штати ввели санкції проти Росії, які передбачають заборону на надання зовнішньої допомоги Росії, на продаж зброї і фінансування таких угод, відмову від кредитування з боку держструктур США і заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram