ГоловнаСвіт

Трамп не може змінити склад G7, - голова дипломатії ЄС

Боррель відповів на пропозицію президента США повернути Росію в організацію.

Трамп не може змінити склад G7, - голова дипломатії ЄС
Фото: EPA/UPG

Чинний голова "Великої сімки" (G7) має кілька прерогатив, але не може змінювати склад формату за рахунок нових країн.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на пресконференції в Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Раніше у нас був формат G8 за участю Росії, але потім вибір, зроблений Росією, призвів до зміни цього формату. Від G8 перейшли до G7", - сказав Боррель, коментуючи заяву президента США Дональда Трампа про плани запросити Росію на саміт G7.

"Головування в G7, яке належить США, має низку прерогатив, у тому числі надсилати адресні запрошення (третім країнам, - ред), що відображають пріоритети (політики, - ред.). Але зміна розміру, зміна приналежності до групи на постійних засадах не є прерогативою голови G7", - додав керівник дипломатії ЄС.

За його словами, з погляду Європейського Союзу, "G7 - життєво необхідний формат для країн, об'єднаних спільними цінностями і спільними зобов'язаннями". Боррель також зазначив, що "співпраця країн, керованих однаковими цінностями, необхідна, особливо в цей важкий, більш напружений, ніж зазвичай, час".

Раніше Трамп назвав формат G7 неефективним і тому повідомив про намір запросити на саміт Росію, Індію, Південну Корею і Австралію.

Нагадаємо, Росія була виключена зі складу G8 2014 року після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не отримала відгуку в інших його членів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram