ГоловнаСвіт

Білоруського опозиціонера Миколу Статкевича заарештували на 15 діб

За вихідні затримали щонайменше 20 осіб.

Білоруського опозиціонера Миколу Статкевича заарештували на 15 діб
Николай Статкевич во время митинга оппозиции в Минске,10 сентября 2015 г
Фото: EPA/UPG

У Білорусі опозиційного політика Миколу Статкевича заарештували на 15 діб.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Facebook дружини опозиціонера Марини Адамович.

За даними незареєстрованого в Білорусі правозахисного центру "Весна", Ленінський районний суд 1 червня засудив політика "за участь в несанкціонованому масовому заході".

Насправді Статкевич навіть не дійшов до місця призначення. 31 травня він мав намір взяти участь в пікеті зі збору підписів за незалежних кандидатів, але по дорозі на Комаровський ринок люди в штатському відвезли його в невідомому напрямку. Марина Адамович написала заяву в міліцію про викрадення чоловіка, пізніше стало відомо про його затримання.

Пікети зі збору підписів 31 травня пройшли в Мінську та кількох містах країни. На вулиці вийшли кілька тисяч людей, всі вони підтримували опозиційних кандидатів у президенти, а деякі вимагали відставки чинного глави держави Олександра Лукашенка.

Крім того, учасники пікетів були незадоволені затриманням в Гродно Сергія Тіхановського, ще одного кандидата в президенти від опозиції.

Усього за вихідні, за даними TUT.BY, затримали щонайменше 20 осіб.

На 15 діб також заарештували лідера зареєстрованого в Чехії "Молодого фронту" Дениса Урбановича і активіста "Європейської Білорусі" Максима Вінярського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram