ГоловнаСвіт

Адміністрація Трампа затримує постачання в Україну шести замовлень на зброю, - ЗМІ

"Для українців було б розумно шукати інші джерела, у яких купувати озброєння і боєприпаси", - пише видання "BuzzFeed".

Адміністрація Трампа затримує постачання в Україну шести замовлень на зброю, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Дональда Трампа затримує схвалення щонайменше шести комерційних замовлень України американським компаніям на постачання зброї та боєприпасів,

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ресурс "BuzzFeed".

"Адміністрація Трампа зараз утримується від схвалення щонайменше шести комерційних замовлень на озброєння і боєприпаси від американських компаній в Україну на загальну суму близько 30 млн доларів за даними трьох нинішніх українських чиновників і колишнього високопоставленого чиновника США, які безпосередньо обізнані про продажі, що напружують і без того крихкі відносини між двома країнами", - йдеться в статті.

Всі четверо чиновників заявили, що п'ять очікуваних продажів були відкладені приблизно на рік, а один - на більш, ніж рік. Також вони відзначили, що не змогли отримати жодних відповідей від адміністрації Трампа про те, чому угоди, на схвалення яких зазвичай потрібно близько двох місяців і ліцензія Держдепартаменту, не отримали схвалення.

"Для українців було б розумно шукати інші джерела, у яких купувати озброєння і боєприпаси", - цитує видання американського чиновника, який сказав, що розпитував високопоставлених чиновників Білого дому і Держдепаратменту про це.

Посольство США в Києві відмовилося коментувати питання.

"Двоє українських чиновників, які говорили з Buzz Feed News, вважають, що затримки можуть бути пов'язані з китайською спробою купити стратегічну українську аерокосмічну компанію, яку США намагалися заблокувати, підвищуючи ймовірність того, що Київ може бути втягнутим у гру сил між Пекіном і Вашингтоном", - наголошується в статті.

Нагадаємо, в серпні минулого року Трамп попросив свою команду національної безпеки переглянути програму допомоги Україні в галузі безпеки, щоб переконатися, що гроші використовуються в інтересах США. У вересні Адміністрація США зняла блокування 250 млн доларів, призначених для військової допомоги Україні.

У США триває розслідування можливого тиску Трампа на українського президента Володимира Зеленського. Вважається, що він, вимагаючи розслідування проти свого головного опонента Джо Байдена і його сина Хантера, міг затримувати виділення Україні військової допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram