ГоловнаСвіт

Президент Молдови заявив про готовність надати автономію Придністров'ю

Це питання можна вирішити тільки за допомогою переговорів.

Президент Молдови заявив про готовність надати автономію Придністров'ю
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Лідер Молдови Ігор Додон заявив, що готовий надати невизнаному Придністров'ю «досить велику автономію». Про це він заявив під час свого відеозвернення.

Він розповів, що за останні два-три роки Кишинів визнавав дипломи придністровських ВНЗ, вирішив проблему видачі номерів для автотранспорту, також триває робота з усунення роумінгу телефонного зв'язку (повинні вирішити до 1 березня). Він також зазначив, що між Придністров'ям і Молдовою практично повна економічна інтеграція.

У той самий час Додон зазначив, що політичне врегулювання можливе тільки в результаті переговорів.

"Як будемо політично це інтегрувати... як цю проблему вирішити? Потрібно сідати і розмовляти. Ми готові вийти із цієї ситуації, ми готові дати гарантії, ми готові дати досить велику автономію, але як це робити - це повинно бути в результаті переговорів", - сказав Додон.

За його словами, на переговорах сторони повинні визнати спільне майбутнє.

"Бо не буде незалежності цього регіону, ви всі це розумієте. Єдиний вихід - потрібно бути разом, сісти поруч і це вирішити", - додав Додон.

Нагадаємо, переважно російськомовний регіон Придністров'я 1992 року односторонньо проголосив "незалежність" від решти Молдови. Регіон має істотну підтримку Росії - політичну, економічну і військову. Після нетривалої війни 1992 року, в якій загинуло близько 1200 чоловік, Кишинів остаточно втратив контроль над регіоном. На боці сепаратистів тоді брали участь і окремі бійці, і цілі підрозділи та частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою.

У 1992 році, за двосторонньою російсько-молдовською угодою, на адмінкордонах між Придністров'ям і рештою Молдови була розпочата миротворча операція за участю російських і молдовських військ, а також збройних формувань.

Міжнародні переговори про врегулювання придністровської проблеми відбуваються у форматі 5+2 (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна і ОБСЄ, плюс спостерігачі від США і ЄС). На території невизнаного Придністров'я розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

22 червня 2018 року Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, що містить заклик вивести іноземні війська з території Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram