ГоловнаСвіт

Макрон закликав європейців "не бути глядачами" в новій гонці озброєнь

Франція ініціює стратегічний діалог з проблеми ядерного залякування.

Макрон закликав європейців "не бути глядачами" в новій гонці озброєнь
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон закликав країни Європи наполягати на міжнародній програмі контролю над озброєннями.

Про це він заявив, виступаючи з промовою про нову французьку ядерну доктрину у Військовій академії, передає Deutsche Welle.

Макрон підкреслив, що європейські країни "не можуть залишатися глядачами" у ймовірній гонці ядерних озброєнь, тому він ініціює "стратегічний діалог" з проблеми ядерного залякування. Крім того, Макрон має намір запропонувати європейським партнерам участь у військових навчаннях французьких збройних сил, пов'язаних з відображенням ядерної загрози. Разом з тим Париж не має наміру ділити з іншими країнами свій ядерний арсенал.

На його думку, європейські країни також повинні брати участь у підписанні будь-якої угоди, спрямованої на обмеження розробки нової зброї середньої дальності.

Макрон підкреслив, що безпека європейців у довгостроковій перспективі залежить від міцного альянсу зі Сполученими Штатами Америки, які є їх ключовим партнером у НАТО. "Але наша безпека також неминуче залежить від більшої здатності до автономних дій європейців", - додав він.

"Франція вже скоротила число своїх ядерних боєголовок, їх кількість на цей момент становить менш ніж 300 одиниць, що дає Парижу право вимагати від інших ядерних держав конкретних кроків до глобального роззброєння", - упевнений Макрон. Ці кроки, за його словами, повинні бути "поступовими, яким ви довіряєте і які перевіряються".

Як зазначає агентство AFP, з промовою про ядерну доктрину своєї країни один раз упродовж п'ятирічного терміну на посаді виступає кожен французький президент. На заході в Парижі були присутні, зокрема, майбутні офіцери французьких збройних сил і представники різних країн. За кількістю ядерних боєголовок Франція посідає третє місце у світі після Росії та США.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трам заявив, що Росія хоче укласти договір про контроль над озброєнням і ядерною зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram