ГоловнаСвіт

Тейлор відповів на слова Помпео про те, що американців не хвилює Україна

"Поки Росія не вийде з України, інші нації не можуть бути в безпеці".

Тейлор відповів на слова Помпео про те, що американців не хвилює Україна
Фото: US-Ukraine Business Council

Колишній посол США в Україні і тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор написав статтю для The New York Times під заголовком "Так, держсекретарю Помпео, американців повинна хвилювати Україна".

Про це повідомляє УНН.

У статті Тейлор зазначив, що відносини між США і Україною є ключем до американської національної безпеки і американцям має бути не байдужа ця країна.

"Поки держсекретар Майк Помпео готується зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у Києві наприкінці цього тижня, він, як повідомляють, запитав: "Чи хвилює американців Україна?" Ось чому відповідь повинна бути "так": Україна захищає себе і Захід від нападу Росії. Якщо Україна досягне успіху, ми досягнемо успіху. Відносини між Сполученими Штатами і Україною є ключем до нашої національної безпеки, і американці повинні дбати про Україну", - пише Тейлор.

Він нагадав, що Росія веде гібридну війну проти України, Європи і США і складається ця війна з багатьох компонентів: військової агресії, енергопостачання, кібератак, дезінформації та втручання у вибори.

"На кожному з цих полів битви Україна є лінією фронту", - зазначає дипломат.

Тейлор підкреслив, що на Донбасі триває єдиний у Європі збройний конфлікт, а з моменту вторгнення російських військ 2014 року в цій війні загинули 14 тис. українців.

Окрім того, Росія намагається обійти Україну і на "енергетичному полі битви" - збільшити залежність Німеччини і Європи від Росії, витрачаючи мільярди на "непотрібний підводний газопровід, політичний проєкт без економічного обґрунтування".

Говорячи про гібридну війну, Тейлор згадав, що РФ втрутилася в американські вибори 2016 року - але не раніше, ніж втрутилася у вибори в Україні 2014 року і референдум про Brexit на початку 2016 року.

"Але виклики Росії ще ширші, ніж гібридна війна. Кремль нападає на правила, якими керувалися відносини між народами з часів Другої світової війни, правила, які підтримували мир між основними європейськими державами протягом 70 років. Після вторгнення в Україну 2014 року Путін порушив ці правила, підірвав міжнародний консенсус, порушив договори і принципи, які навіть попередні російські та радянські лідери поважали - навіть порушуючи. Здається, Путін хоче повернутися до закону джунглів, який характеризував відносини між народами протягом століть до 1945 року, коли могутні нації домінували і вторгалися в менш могутні, коли нації створили сфери впливу, гнобили сусідів, що призвело до війни і страждань", - зазначив Тейлор.

Саме так, за його словами, Російська імперія і Радянський Союз вели міжнародні відносини - "домінували, контролювали і поглинали сусідні землі".

"Поки Росія не вийде з України - і Донбасу, і Криму - і не визнає, що Україна є незалежною, суверенною нацією, інші нації не можуть бути в безпеці. Поки Росія не прийме міжнародний порядок, заснований на правилах, західні країни перебувають під загрозою. Україна - це лінія фронту. У ще ширшому сенсі атака Росії на Україну і Захід - це атака на демократію", - підкреслив дипломат.

"Підтримувати Україну означає підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок, який дозволив великим державам у Європі уникнути війни протягом семи десятиліть. Це підтримка демократії над самодержавством. Це підтримка свободи над несвободою. Більшість американців так і роблять", - підсумував він.

Нагадаємо, держсекретар США Помпео планує прибути до Києва 30 січня. Візит відбудеться в рамках його подорожі у Великобританію, Україну, Білорусь, Казахстан і Узбекистан, що триватиме з 29 січня по 4 лютого. Таким чином Помпео вперше відвідає як держсекретар чотири держави, які до 1991 року входили до складу СРСР. Під час візиту до Києва Помпео планує зустрітися із Зеленським, Пристайком і Загороднюком.

Напередодні візиту Помпео потрапив у скандал після інтерв'ю про Україну. Журналістка американського видання NPR Мері Келлі заявила, що держсекретар накричав на неї після того, як вона поставила йому незручні запитання під час інтерв'ю про Україну, яке відбулося в п'ятницю, 24 січня. Під час розмови Помпео запитав у неї: "Ви думаєте американцям потрібна Україна?"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram