ГоловнаСвіт

Російський журналіст, якого звинувачують у наклепі на близького до Путіна олігарха, отримав притулок у Латвії

У листопаді Олександра Шварева заочно заарештували в РФ і оголосили в розшук.

Російський журналіст, якого звинувачують у наклепі на близького до Путіна олігарха, отримав притулок у Латвії
Фото: diskiem.lv

Влада Латвії надала політичний притулок журналістові "Росбалта" Олександру Швареву, оголошеному в Росії розшук за звинуваченням в наклепі на бізнесмена Алішера Усманова, а також у вимаганні понад 3 млн рублів.

Про це повідомляє "Интерфакс" із посиланням на самого журналіста.

"Мені і моїй родині влада Латвії надала політичний притулок, визнавши, що в Росії мене переслідують за професійну діяльність", - сказав він.

Шварев зазначив, що, незважаючи на політичний притулок, він має намір продовжити домагатися свого виправдання і припинення кримінального переслідування.

У листопаді 2019 року Тверський суд Москви санкціонував заочний арешт журналіста - його оголосили в міжнародний розшук.

Спочатку його звинуватили в наклепі, поєднаному з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину (ч.5 ст. 128.1 КК РФ), потім було порушено справу про вимагання з метою отримання майна в особливо великому розмірі (ч.3 ст. 163 КК РФ). Справи об'єднали в єдине провадження. Перше звинувачення передбачає покарання у вигляді штрафу до 5 млн рублів або обов'язкових робіт до 480 годин, друге - позбавлення волі від 7 до 15 років.

Як випливає зі звинувачення, Шварев разом з Алішером Абдуллаєвим, також оголошеним у міжнародний розшук, з липня по жовтень 2018 року "розмістив на кількох сайтах свідомо неправдиву інформацію про причетність бізнесмена Алішера Усманова до тяжких злочинів". Зокрема, претензії викликали публікації Шварева, в яких той писав про можливу причетність Усманова до звільнення кримінального авторитета Андрія Кочуйкова на прізвисько "Італієць", якого затримали після перестрілки.

Нагадаємо, раніше британська розвідка підготувала "чорний список" із шести олігархів, наближених до президента Росії Володимира Путіна, серед яких був Усманов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram