ГоловнаСвіт

Себастьян Курц вдруге став канцлером Австрії

Його уряд привів до присяги президент Олександр Ван дер Беллен.

Себастьян Курц вдруге став канцлером Австрії
Фото: EPA/UPG

Глава Австрійської народної партії Себастьян Курц 7 січня склав присягу канцлера, ставши таким чином 32-м главою уряду. Про це пише Reuters

Уряд Курца привів до присяги президент Австрії Александр Ван дер Беллен. Він подякував за роботу тимчасовій виконувачці обов'язків канцлера Брігге Бріляйн.

За кілька днів до цього консерватори вступили в коаліцію із "зеленими", що вперше привело останніх до складу уряду.

Нагадаємо, що в 2017 році на дострокових парламентських виборах Австрійська народна партія посіла перше місце, а в грудні Курц створив коаліцію з Австрійською партією свободи. Представникам цієї сили віддали головні посади міністрів оборони, закордонних справ і внутрішніх справ.

Себастьян Курц став на той момент наймолодшим главою уряду в світі.

У травні 2019 року після публікації в ЗМІ розгорівся скандал, в центрі якого опинився віцеканцлер і глава Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе. На записі прихованої камери в Ібіці він і його заступник партії обговорювали з якоюсь дівчиною, нібито племінницею російського олігарха, вплив на австрійську пресу аж до придушення свободи слова. Також Штрахе пропонував "багатій росіянці" вигідні державні контракти в обмін на підтримку на виборах.

Після цього парламент Австрії виніс вотум недовіри Себастьяну Курцу, канцлер подав у відставку. На дострокових виборах у вересні 2019 року його партія знову перемогла. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram