ГоловнаСвіт

Лівійський генерал Хафтар закликав лівійців зі зброєю в руках протистояти турецьким військам

Раніше парламент Туреччини проголосував за відправлення військ до Лівії.

Лівійський генерал Хафтар закликав лівійців зі зброєю в руках протистояти турецьким військам
Верховный главнокомандующий Вооружёнными силами Ливии Халиф Хафтар
Фото: اخبار ليبيا

Лідер "Лівійської національної армії" генерал Халіфа Хафтар закликав лівійців зі зброєю в руках протистояти потенційній військовій інтервенції Туреччини. Про це повідомляє Aljazeera.

Хафтар оголосив про намір "вигнати будь-які іноземні військові сили" з країни і звинуватив президента Туреччини Реджепа Ердогана в спробі відродити в Лівії "османську спадщину".

Він також закликав громадян Лівії "відкинути розбіжності" і захистити свою землю від зовнішнього ворога.

Нагадаємо, 2 січня парламент Туреччини проголосував за відправлення військ до Лівії для підтримки Уряду національної згоди, очолюваного Фаїзом Сараджем.

Після повалення Каддафі в Лівії почалася боротьба за владу між різними групами і фракціями. Цей конфлікт призвів до громадянської війни, яка триває досі, і фактичного двовладдя в країні. Щоб припинити кровопролиття в Лівії, за підтримки ООН було створено уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа, який базується в Тріполі.

Водночас на сході країни, в Тобруку, засідає національний парламент - Палата представників, який вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Парламент в Тобруку призначив генерала Халіфа Хафтара - сподвижника убитого в 2011 році правителя Лівії Муамара Каддафі - командувачем "Лівійської національної армії". Очолюючи повстанську армію, Хафтар взяв під свій контроль значну частину території країни, зокрема кілька великих нафтових родовищ, а з квітня 2019 року проводить наступ на Тріполі.

Хафтара підтримують Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram