ГоловнаСвіт

У США оголосили про готовність нового флоту протистояти Росії

Флот буде проводити дії в Атлантичному і Північному океанах.

У США оголосили про готовність нового флоту протистояти Росії
База ВМС США в Норфлоке
Фото: EPA/UPG

Другий флот ВМС США, створений для того, щоб протистояти Росії в Арктиці, досяг "повної операційної здібності", оголосили Військово-морські сили США 31 грудня.

Флот, що базується в Норфолку, штат Вірджинія, діяв з 1950-го по 2011 роки. Його дії були відновлені на початковій стадії в 2018 році, а тепер - повною мірою, повідомляє Голос Америки.

Флот буде проводити дії в Атлантичному і Північному океанах.

"У складній ситуації у сфері безпеки в світі наші союзники і конкуренти добре знають, що велика частина найбільш активних маршрутів постачання проходять на півночі Атлантики. У поєднанні з відкриттям водних шляхів в Арктиці цей конкурентний простір буде тільки зростати, і відданість Другого флоту розвитку та застосуванню відповідних сил забезпечить присутність і готовність нашої країни до боротьби в регіоні, якщо і коли виникне така необхідність", - заявив глава флоту, віцеадмірал США Ендрю Льюїс.

За словами адмірала Фогго, необхідність уважно стежити за військовим посиленням Росії на півночі накладається на попередні "агресивні дії Росії на Чорному морі і в східному Середземномор'ї". "Покращена здатність Росії здійснювати військові операції в регіоні від Північного морського шляху до морських проходів між Гренландією і Ісландією, Ісландією і Британськими островами - потребує нашої особливої уваги".

Фогго нагадав, що Росія вдавалася до глушіння сигналу GPS під час проведення навчань НАТО в Норвегії

Trident Juncture в 2018 році.

"Ми гарантуємо свободу судноплавства всіх націй, незалежно від того, про який морський басейн йдеться: Південно-Китайське море, Чорне море чи Арктичний океан - або де завгодно. Якщо Росія спробує наполягати на здійсненні заходів за межами дозволеного Міжнародним морським правом, вона може створити небезпечний прецедент для всього міжнародного співтовариства: що потужні прибережні держави можуть, коли їм заманеться, вносити зміни в Міжнародне морське право у власних інтересах, спираючись на зброю, яка дозволяє вести таку політику", - зазначив адмірал ВМС США.

Другий флот до розформування встиг взяти участь в Кубинській кризі (кораблі цього з'єднання організовували блокаду острова), вторгненні в Гренаду і відстеженні дій радянського флоту в Північній Атлантиці. Однак у січні 2011 року Пентагон ухвалив рішення скоротити Другий флот заради перерозподілу ресурсів в інтересах інших оперативних з'єднань. На момент розформування в складі флоту перебували понад 100 кораблів і підводних човнів.

ВМС США складаються з оперативних флотів, кожен з яких має свою зону відповідальності. Максимальна кількість флотів, якими оперував Пентагон, була досягнута після закінчення Другої світової війни, в 1946 році, - тоді у структурі ВМС США діяли 12 флотів. До початку XXI століття збереглося шість флотів, з другого по сьомий (Перший флот був розформований в 1973 році). Найбільш активну участь у бойових діях кінця XX - початку XXI століття брав П'ятий флот, у зону відповідальності якого входила Перська затоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram