ГоловнаСвіт

В Іспанії та Румунії проходять вибори

Іспанці знову вибирають парламент, румуни - президента країни.

В Іспанії та Румунії проходять вибори
Президент Румынии Клаус Йоханнис
Фото: EPA/UPG

У неділю, 10 листопада, в Іспанії і Румунії проходять вибори.

Іспанці вдруге в цьому році обирають парламент. Їм належить вибрати 350 членів Конгресу депутатів (нижня палата), а також 208 сенаторів (верхня палата).

Попередні вибори відбулися в квітні 2019 року, перемогу на них здобула Іспанська соціалістична робоча партія (PSOE), яку очолює в.о. прем'єр-міністра Педро Санчес. Але за минулий час вона так і не змогла зібрати більшість для формування уряду, і в країні оголосили перевибори.

PSOE за підсумками квітневих виборів отримала 123 крісла в Конгресі депутатів. Друге місце зайняла Народна партія (PP) вона отримав 66 мандатів. Третьою стала "Громадяни" (Ciudadanos), четвертою - партія "Ми можемо" (Podemos). Також вперше з часів диктатора Франсіско Франко (правив у 1939-1975 роках) в іспанський парламент потрапили крайні праві з партії Vox, які зайняли п'яте місце.

У Румунії сьогодні відбудеться перший тур виборів президента країни.

На вищий пост держави претендують 14 кандидатів. Найпопулярнішим кандидатом, згідно з соціологічними опитуваннями, є діючий президент Клаус Йоханніс, якого висунула Націонал-ліберальна партія.

Швидше за все, до другого туру разом з ним вийде кандидатка від Соціал-демократичної партії Віоріка Денчіле. Також високі рейтинги мають колишній міністр культури Мірча Дякону і депутат румунського парламенту Дан Барна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram