ГоловнаСвіт

NYT: у Лівію приїхало близько 200 російських найманців із ПВК Вагнера

Вони застосовують снайперську зброю, яку використовували на Донбасі.

NYT: у Лівію приїхало близько 200 російських найманців із ПВК Вагнера
Фото: EPA\UPG

За останні півтора місяця в Лівію приїхало близько 200 російських найманців, серед яких добре навчені снайпери. Про це пише газета New York Times.

Посилаючись на трьох можновладних лівійських чиновників видання стверджує, що це військові з приватної військової компанії Вагнера, яку пов'язують із "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Російські найманці беруть участь у різних військових сутичках на території Лівії, де триває громадянська війна. Крім того, в Лівії застосовують високоточну артилерію та ракетні удари, а також сили снайперів із Росії.

За даними джерел газети, у жертв російських снайперів фіксують нові типи поранень без вихідного отвору - це ознака так званих куль з експансивною порожниною, розповів виданню співробітник однієї з європейських служб безпеки. Таку саму зброю російські снайпери використовували на Донбасі.

Росія в Лівії виступає на боці лідера ополчення Халіфа Хафтара, який базується у східній частині країни. Його також підтримують Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет, Саудівська Аравія і Франція. Прихильники вважають, що Хавтар краще за інших зможе боротися з повстанцями і відновити авторитарний порядок.

Після чотирьох років фінансової і тактичної підтримки Хафтара Росія перейшла до прямих дій з метою вплинути на підсумок війни. При цьому використовує той самий сценарій, який зробив РФ ключовим гравцем у сирійській війні, зазначає газета.

У вересні 2019 року група Conflict Intelligence Team також повідомила про докази участі ПВК Вагнера у війні в Лівії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram