ГоловнаСвіт

У США затримано колишнього віцепрезидента Олімпійського комітету РФ, звільненого перед Іграми в Сочі

У 2013 році Білалов заявив, що "урядові агенти" отруїли його ртуттю.

У США затримано колишнього віцепрезидента Олімпійського комітету РФ, звільненого перед Іграми в Сочі
Олимпиада в Сочи (архив)
Фото: EPA/UPG

У США заарештували російського підприємця, колишнього голову ради директорів компанії "Курорти Північного Кавказу" Ахмеда Білалова. 22 жовтня його помістили під варту співробітники Бюро контролю і дотримання імміграційного і митного законодавства США.

Про це повідомила газета The Miami Herald.

Зазначають, що Білалова затримали вдома в місті Санні-Айлз-Біч (штат Флорида).

Під час підготовки до зимових Олімпійських ігор у Сочі Білалов займав посаду віцепрезидента Олімпійського комітету РФ. У лютому 2013 року за дорученням Володимира Путіна його звільнили із цієї посади через "зрив графіка будівництва олімпійських об'єктів" і за підозрою в нецільовому використанні кредитів Внєшекономбанку.

У квітні 2013 року бізнесмен став фігурантом кримінальної справи за статтею про зловживання повноваженнями, згідно з якою йому загрожувало до чотирьох років ув'язнення. За даними ЗМІ, в розпал скандалу Білалов поїхав на лікування в Німеччину.

В інтерв'ю газеті The Guardian 2013 року Білалов заявив, що його отруїли ртуттю "урядові агенти", яких протягом декількох років звинувачували в усуненні критиків Путіна із використанням отруйних речовин, а також шляхом підготовки ДТП".

За два роки до цього, 2011 року, вертоліт Мі-8, у якому перебували Білалов і ще 13 осіб, зазнав аварії в Архизькій ущелині в Карачаєво-Черкесії. Бізнесмен тоді не отримав значних травм.

Поки що незрозуміло, чи подавала Росія запит на його екстрадицію зі США і чи можуть його видворити за якісь порушення американського законодавства. У представництві Інтерполу у Вашингтоні також не змогли підтвердити отримання відповідного запиту Москви.

Нагадаємо, пізніше з'ясувалося, що Ахмед Білалов не причетний до олімпійського будівництві в Сочі, а роботами в Красній Поляні займався його брат Магомед. Докладно читайте в матеріалі "Олімпіада-2014: Путін звільнив не того Білалова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram