ГоловнаСвіт

В ООН закінчуються гроші

Організація зіткнулася з серйозною фінансовою кризою.

В ООН закінчуються гроші
Штаб-квартира ООН в Нью-Йорке
Фото: Bauhaus

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що організація переживає серйозну фінансову кризу.

Про це він сказав, представляючи проєкт бюджету ООН на 2020 рік. Він становитиме 2,94 млрд доларів і вперше буде охоплювати тільки один рік - раніше бюджет складали на два роки.

Бюджет Організації Об'єднаних Націй складається з внесків країн-членів, але не всі платять їх вчасно. Зараз вийшло так, що за три місяці до кінця року до бюджету внесено лише 70% передбачених надходжень. Свої фінансові зобов'язання виконали лише 129 зі 193 країн.

Щоб покрити недостачу, в ООН змушені були звернутися до окремого бюджету на миротворчі операції. Але і це джерело практично вичерпалося.

"Цього місяця ми зіткнемося з найглибшою фінансовою кризою за останнє десятиліття. Ми ризикуємо повністю вичерпати запаси готівки, передбачені для миротворчих операцій, а в листопаді нам буде нічим платити зарплату", - цитує Гутерреша центр новин ООН.

"Ситуація була б набагато гіршою, якби я, починаючи з січня, не скорочував витрати. Без цих заходів нам навіть не вистачило б коштів, щоб забезпечити у вересні відкриття Генасамблеї та провести зустрічі високого рівня", - сказав він.

З метою економії ООН доводиться відмовлятися від відряджень співробітників, навіть якщо вони необхідні, заморожувати пости і скасовувати заплановані заходи. У зв'язку з недостатнім фінансуванням в нью-йоркській штаб-квартирі, представництвах ООН в Женеві, Відні і Найробі не будуть тепер проводити заходів після шостої вечора.

На закінчення свого виступу в П'ятому комітеті Генеральний секретар ООН закликав всі країни-члени Організації вчасно і повною мірою виплачувати свої членські внески.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram