ГоловнаСвіт

Конгрес США вдруге відкинув указ Трампа про стіну на кордоні з Мексикою

Резолюцію, крім демократів, підтримали 11 республіканців і один незалежний конгресмен.

Конгрес США вдруге відкинув указ Трампа про стіну на кордоні з Мексикою
Патруль возле границы между США и Мексикой
Фото: EPA/UPG

Палата представників Конгресу США зробила другу спробу домогтися скасування указу президента Дональда Трампа про введення режиму надзвичайної ситуації на південному кордоні, що дозволяє президенту отримувати кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою за рахунок анулювання різних проєктів Пентагону.

На підтримку відповідної резолюції в п'ятницю, 27 вересня, висловилися 236 конгресменів, 174 проголосували проти, передає Німецька хвиля.

Резолюцію за скасування указу Трампа, крім демократів, підтримали 11 республіканців і один незалежний конгресмен. Минулого тижня аналогічну резолюцію вже ухвалив Сенат 54 голосами проти 41. У Сенаті демократів, які домагаються скасування спірного законодавства, також підтримали 11 республіканців.

Тепер ухвалений Трампом указ про введення режиму НС буде повернутий президенту, проте очікується, що той знову накладе вето на резолюцію конгресменів, як і в березні.

Нинішнє голосування в Палаті представників відрізнялося від березневого, оскільки воно відбулося після оприлюднення Білим домом списку 127 будівельних проєктів Пентагону на суму 3,6 млрд доларів, які будуть скасовані з метою вивільнення коштів для будівництва прикордонної стіни. Очікується, що конгресменам і сенаторам так само, як і в березні, не вдасться зібрати дві третини голосів в обох палатах Конгресу, щоб подолати вето Трампа.

Питання про будівництво стіни на кордоні з Мексикою стало одним із центральних під час президентських виборів 2016 року, найімовірніше, воно залишиться в порядку денному і на майбутніх виборах 2020 року.

Дональд Трамп ввів надзвичайний стан 15 лютого, щоб в обхід Конгресу профінансувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Режим надзвичайного стану допускає надання президенту США розширених повноважень для боротьби з кризою. Опоненти Трампа вважають це зловживанням посадовими можливостями.

Нагадаємо, 22 грудня 2018 року уряд США частково припинив роботу після того, як Трамп і Конгрес не змогли затвердити бюджету через питання фінансування стіни на кордоні з Мексикою. Наприкінці січня, на 35-й день шатдауну, сторони домовилися про його припинення і роботу уряду на умовах тимчасового фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram