ГоловнаСвіт

У Росії не дозволили провести акцію пам'яті жертв політичних репресій "Безсмертний ГУЛАГ"

Влада Москви негласно пропонувала прибрати з заявки згадку про нинішні політичні репресії.

У Росії не дозволили провести акцію пам'яті жертв політичних репресій "Безсмертний ГУЛАГ"
Фото: www.leningradka41.ru

Московська влада відмовилася узгодити заплановану на 6 жовтня акцію пам'яті жертв політичних репресій "Безсмертний ГУЛАГ".

Про це повідомив у фейсбуці один з організаторів, лідер партії "Громадянська ініціатива" Андрій Нечаєв, який опублікував відповідь мерії.

Влада російської столиці пояснила відмову тим, що в заявці нібито не вказані форми і методи охорони громадського порядку. Нечаєв наполягає, що це брехня. За його словами, раніше міська адміністрація негласно пропонувала прибрати з заявки згадку про нинішні політичні репресії.

"Відмовити в проведенні акції пам'яті жертв репресій можуть тільки люди позбавлені історичної пам'яті та совісті. Ми оскаржимо незаконне рішення в суді і відповімо на відмову підготовкою двох публічних акцій", - написав Нечаєв.

Як повідомляє "Радіо Свобода", організатори збиралися провести ходу 6 жовтня "за символічним маршрутом" від Соловецького каменя на Луб'янській площі до Стіни скорботи на проспекті Академіка Сахарова. Серед їхніх вимог - реабілітація всіх жертв комуністичного терору XX століття, відкриття архівів КДБ і припинення політичних репресій у сучасній Росії.

На сьогодні єдиним масовим заходом у Москві на згадку про жертв сталінського терору є акція "Повернення імен", яку організовує правозахисний центр "Меморіал". Щорічно наприкінці жовтня біля Соловецького каменя на Луб'янській площі москвичі впродовж дня зачитують прізвища репресованих.

Відзначимо, що в РФ регулярно до 9 травня проходить акція "Безсмертний полк". Її вигадали піарники в Москві, щоб показати "єдність колишніх країн СРСР в оцінці результатів Другої світової війни".

Нагадаємо, раніше в Калузькій області Росії залили фарбою стіну, на якій зображені портрети жертв сталінських репресій.

У 2015 році в Пермі ліквідували єдиний російський музей політичних репресій СРСР "Пермь-36".

Крім того, в РФ на підставі засекреченого міжвідомчого наказу 2014 року знищують архівні облікові картки з даними про репресованих у СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram