ГоловнаСвіт

Британський прем'єр відмовився оголошувати дострокові загальні вибори

Джонсон попросив парламентаріїв не підривати позиції Лондона на переговорах з Брюсселем.

Британський прем'єр відмовився оголошувати дострокові загальні вибори
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон наразі не планує оголошувати дострокові загальні вибори, незважаючи на наявні суперечності з депутатами британського парламенту через підтримуваний главою кабміну варіант жорсткого "Брекзиту".

Відповідну заяву Джонсон зробив у понеділок, 2 вересня, виступаючи зі спеціальним зверненням перед своєю офіційною резиденцією на Даунінг-стріт, передає DW.

"Я не хочу виборів. Ви не хочете виборів. Давайте продовжимо робити те, що диктує народ" Великобританії, заявив він.

Водночас Джонсон попросив законодавців не підривати позиції Лондона на переговорах з Брюсселем, висловивши сподівання на те, що угоди, можливо, ще вдасться досягти.

Виступ прем'єра в прямому ефірі показали провідні британські телеканали, а фунт стерлінга обвалився на попередніх спекуляціях про ймовірність дострокових парламентських виборів.

Заяви передували зустрічі глави уряду з консервативними депутатами Палати громад британського парламенту і екстреному засіданню кабінету міністрів.

Джонсон пояснив, чому він вважає, що "зростають шанси домогтися прогресу за домовленостями з ЄС на саміті Євросоюзу в жовтні. Для цього, за словами глави британського кабінету міністрів, є три причини. По-перше, Брюссель бачить, що Великобританія "хоче угоди". По-друге, в ЄС розуміють, що у Сполученого Королівства є "чітке уявлення" про те, як повинен проходити "Брекзит". Нарешті, Євросоюз усвідомлює, що Лондон проводить підготовку до жорсткого варіанту виходу з ЄС, додав політик.

Прем'єр також прокоментував ситуацію навколо можливого ухвалення парламентаріями 4 вересня постанови, яка змусить Джонсона просити Брюссель про нове відтермінування виходу, запланованого на 31 жовтня.

"Якщо вони проголосують" за відтермінування, то "просто позбавлять Сполучене Королівство стійкої позиції і зроблять будь-які подальші переговори абсолютно неможливими", наголосив він. Джонсон також додав, що за жодних обставин не погодиться на таке відтермінування.

Раніше повідомлялося, що ЄС відмовився піти на поступки Джонсону щодо "Брекзиту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram