ГоловнаСвіт

Меркель і Джонсон погодилися, що про повернення Росії в G7 говорити рано

"Доводи на користь повернення Росії в G7 ще тільки належить знайти".

Меркель і Джонсон погодилися, що про повернення Росії в G7 говорити рано
Фото: Twitter Бориса Джонсона

Канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз було б неправильно повертати Росію в "Велику сімку".

Про це політики заявили на пресконференції перед переговорами в Берліні, пише The Guardian

"Я знаю про кроки щодо повернення Росії в G7 ... Я просто повинен сказати, що, з огляду на те, що сталося в Солсбері в Уілтширі, з огляду на використання хімічної зброї на британській землі, враховуючи тривалу нестабільність, громадянську війну, війну в Україні, з огляду на російські провокації не тільки в Україні, але і в багатьох інших місцях, я повинен сказати, що я згоден з канцлером Меркель, вважаючи, що аргументи на користь повернення Росії в G7 ще тільки належить знайти", - заявив прем'єр Британії.

У свою чергу канцлер Німеччини заявила, що Росію відсторонили від формату G8 з "певних причин". Меркель зазначила, є "легкий рух в реалізації мінського процесу" щодо Донбасом. При цьому вона додала, що "якби ми реально просунулися вперед, то була б нова ситуація".

"Станом на сьогоднішній день повинна сказати, що ми просунулися ще не так далеко, щоб я могла б сказати, що тих самих причин, датованих 2014 роком, більше немає", - заявила Ангела Меркель.

Напередодні Трамп висловив упевненість в необхідності розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Про це він заявив за кілька днів до саміту "великої сімки", який пройде 24-26 серпня у французькому Біарріце.

Росія була виключена зі складу G8 в 2014 році після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ в цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку у інших його членів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram