ГоловнаСвіт

У Судані підписали угоду про передавання влади цивільному уряду

Передбачено трирічний перехідний період.

У Судані підписали угоду про передавання влади цивільному уряду
Фото: EPA/UPG

У столиці Судану Хартумі в суботу, 17 серпня, підписали угоду між перехідною Військовою радою, створеною після повалення президента Омара аль-Башира, і опозиційним альянсом "За свободу і зміни" про передавання влади від військових цивільному уряду.

Про це пише France 24.

Договір, досягнутий за посередництва Африканського Союзу та Ефіопії, передбачає трирічний перехідний період. У цей час влада перебуватиме у суверенної ради з 11 осіб. До неї увійдуть п'ятеро військових, п'ятеро цивільних і один спільний представник.

Після його формування перехідна Військова рада буде розпущена.

Прем'єр-міністром Судану може стати колишній виконавчий секретар Економічної комісії ООН для Африки Абдалла Хамдук. Більшість міністрів в уряді будуть цивільними, але посади міністра внутрішніх справ і міністра оборони залишаються за військовими.

Вибори в Судані відбудуться через 39 місяців, термін відраховується з 4 серпня.

Нагадаємо, з 1989 року влада в Судані перебувала в руках у Омара аль-Башира, який прийшов до влади в результаті збройного перевороту. У 2010 році Міжнародний кримінальний суд звинуватив його в організації геноциду під час конфлікту в західній суданській провінції Дарфур. Президента Судану вважають ініціатором масового знищення трьох етнічних меншин: фур, масаліт і загава.

У квітні 2019 року Башир покинув посаду, а влада перейшла до військової ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram