ГоловнаСвіт

Затримка запуску "Північного потоку-2" коштуватиме Росії 660 млн євро

Данія - єдина країна, яка наразі не видала дозвіл на прокладання газопроводу.

Затримка запуску "Північного потоку-2" коштуватиме Росії 660 млн євро
Фото: pikabu.ru

Затримка запуску газопроводу "Північний потік-2" через відсутність необхідних дозволів Данії може скласти до 8 місяців і коштуватиме "Газпрому" додаткові € 660 млн ($740 млн), повідомляє Reuters.

Дві нитки газопроводу одночасно будуються у водах Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Данія - єдина країна, яка наразі не видала дозвіл на його прокладання.

Оператор проекту Nord Stream 2 AG подав датській владі заявки на будівництво газопроводу по двох напрямах, при цьому перший запит надійшов у Копенгаген понад два роки тому. Однак у березні Датське енергетичне агентство запросило оцінку навколишнього середовища за третім варіантом прокладання газової магістралі.

У відповідь оператор проекту заявив, що нова вимога щодо третього варіанту є "навмисної спробою затримати завершення проекту".

Nord Stream 2 у квітні направив агентству лист, в якому повідомив, що наслідком нової вимоги датської влади вже стали витрати у 100 мільйонів євро. Згідно з листом, який отримало агентство, робота за третім варіантом прокладання газопроводу спричинить затримку запуску проекту на термін до 8 місяців і додаткові витрати ще у 560 мільйонів євро при плановому бюджеті проекту 9,5 мільярда євро.

"Затримка проекту призведе до значних фінансових втрат Nord Stream 2", - йдеться у листі з проханням до апеляційної палаті Данії з енергетики скасувати вимогу влади про третій маршрут.

Наприкінці липня Комітет Сенату США з міжнародних справ схвалив запровадження санкцій проти компаній, які беруть участь у будівництві "Північного потоку-2".

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю і з'єднати постачальників з РФ зі споживачами у Європі. Його планова протяжність становить понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проект реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram