ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав порушенням прав людини цілодобове відеоспостереження в російських в'язницях

Позов подали двоє росіян, за якими цілодобово стежили жінки-наглядачі.

ЄСПЛ визнав порушенням прав людини цілодобове відеоспостереження в російських в'язницях
Фото: Виртуальный музей Гулага

Європейський суд з прав людини визнав порушенням прав цілодобове відеоспостереження за в'язнями в камерах російських в'язниць. Про це повідомляє російське видання "Коммерсант".

У ЄСПЛ поскаржилися в'язні Ігор Горлов, Денис Вахмістров і Віктор Саблін. Вони вказали, що їхні камери в установах Федеральної служби виконання покарань Росії перебували під цілодобовим відеоспостереженням: Вахмістров перебував у ВК-6 Красноярська, де за ним спостерігала жінка-вартова, Саблін був у слідчому ізоляторі в Забайкаллі, там його безперервно знімали на відео, при цьому перегородка біля туалету не закривала людину.

Саблін також скаржився в районний суд, де вказав, що для нього було принизливо роздягатися перед іншими людьми. Суд відхилив заяву, аргументувавши це тим, що жінки-офіцери перебували при виконанні службових обов'язків.

ЄСПЛ визнав, що російська влада порушила статті Європейської конвенції про права людини на повагу до приватного життя і на ефективний засіб правового захисту. Там також вказали на пробіл у російському законодавстві, який дозволив ЄСПЛ задовольнити скарги. У законах не вказано, чи потрібно вести спостереження в загальних приміщеннях, у житлових зонах, у який час доби треба стежити за в'язнями, як довго і за яких умов.

Суд у Страсбурзі зобов'язав російську владу виплатити Вахмістрову 1,8 тисячі євро, а Сабліну - 2 тисячі євро компенсації за судові витрати. Судді також вказали, що "визнання порушення в цих справах саме по собі є досить достатньою справедливою сатисфакцією моральної шкоди, заподіяної заявникам, тому грошова компенсація їм не належить".

Нагадаємо, у ВК-4 в російському Торжку українському політв'язню Володимирові Балуху погрожують переведенням у камеру посиленого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram