ГоловнаСвіт

Влада Сінгапуру ухвалила закон про боротьбу з фейками

Критики стверджують, що закон надає держорганам безпрецедентну владу і стримує свободу слова.

Влада Сінгапуру ухвалила закон про боротьбу з фейками
Фото: Media Confidential

Парламент Сінгапуру ухвалив закон про боротьбу з фейковими новинами, що дозволяє держорганам вимагати внесення правок або видалення контенту, а також блокувати сайти, що поширюють недостовірну суспільно значущу інформацію.

Про це повідомляє видання The Straits Times.

Видання зазначає, що в рейтингу свободи преси Сінгапур посів 151-ше місце з 180.

Розгляд проекту тривав два дні. Закон встановлює кримінальну відповідальність за умисне поширення фальшивої інформації з максимальним покаранням у вигляді взяття під варту до 10 років і штрафу в розмірі до 1 млн сінгапурських доларів ($735 тис. доларів).

"Закон "Про захист від поширення в інтернеті фейкової інформації і маніпуляцій" не є політичним інструментом зі зміцнення влади правлячої партії (Партії народної дії, - ред.). Це спосіб формування суспільства, яке має бути в Сінгапурі", - пояснив міністр внутрішніх справ, юстиції республіки Кей Шанмугам.

Критики цього закону стверджують, що він надає держорганам безпрецедентну владу і стримує свободу слова. Вони вважають, що обов'язок з визначення недостовірної інформації в останній інстанції має бути покладено на приватний сектор. На їхню думку, контроль з боку Google, Facebook і Twitter, а також підвищення медіаграмотності населення є достатніми заходами.

Нагадаємо, минулого року в Брюсселі розпочала роботу створена Єврокомісією група експертів з вивчення фейкових новин в Інтернеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram