ГоловнаСвіт

США ввели нові санкції проти Ірану за відмову від частини ядерної угоди

Тегеран на термін в 60 днів припинив продаж урану і важкої води третім країнам.

США ввели нові санкції проти Ірану за відмову від частини ядерної угоди
Фото: investigator.org.ua

Сполучені Штати ввели нові санкції проти Ірану. Вони стосуються виробництва сталі, алюмінію, міді та заліза. Документ передбачає обмеження і проти виробників металів в Ірані і проти тих, хто торгує продукцією іранського походження.

Рішення підписав президент США Дональд Трамп. Дії Вашингтона, йдеться в тексті, спрямовані на те, щоб позбавити Тегеран доходів, які можуть піти на фінансування ядерної програми, передає Радіо Свобода

Новим санкціям США передувало рішення Ірану припинити виконання деяких зобов'язань щодо ядерної угоди. 8 травня Тегеран повідомив про це рішення Росії, Великобританії, Китаю, Франції та Німеччині. Іран також вказує: якщо через 60 днів країни Євросоюзу не вирішать, як захистити нафтовий і банківський сектори Ірану від американських санкцій, Тегеран може відмовитися від ще кількох пунктів ядерної угоди.

Водночас Іран наразі не покинув стіл переговорів і готовий продовжити діалог.

Нагадаємо, в травні 2018 року США вийшли з підписаної в 2015 році ядерної угоди з Іраном. Цей документ передбачав виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

У листопаді Вашингтон відновив санкції проти Ірану, вимагаючи від країн-союзників припинити купувати іранську нафту під загрозою штрафних заходів для компаній-закупівельників. Однак для восьми країн США зробили винятки, які минули через 180 днів, 2 травня цього року. Ще до цього моменту США наголошували, що адміністрація президента Трампа та її союзники твердо мають намір "підтримувати і розширювати економічний тиск" на Іран.

Пізніше міністр енергетики Сполучених Штатів Рік Перрі виступив на захист санкцій Вашингтона, вказавши на зв'язки Тегерана з терористичними організаціями і відсутністю в Ісламській Республіці правової держави.

Європейські країни намагаються врятувати угоду з Іраном за його ядерною програмою. Наприкінці січня 2019 року повідомлялося, що Німеччина, Франція і Великобританія вводять в дію систему обходу санкцій США в торгівлі з Іраном.

Ядерна угода, в результаті якої частина санкцій проти енергетичного сектору країни були скасовані, була ухвалена в 2015 році, Тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, підписавши угоду з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram