ГоловнаСвіт

Росія погодилася відкрити Польщі доступ до літака Качинського

Авіакатастрофа під Смоленськом сталася в 2010 році.

Росія погодилася відкрити Польщі доступ до літака Качинського
Фото: telegraf.lv

Росія заявила, що дозволить польським слідчим вивчити уламки польського літака, що зазнав катастрофи під Смоленськом у 2010 році. Йдеться про інцидент, в якому загинув тодішній президент Польщі Лех Качинський, а також члени офіційної делегації, що прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського розстрілу.

Доступ до фрагментів літака відкриють в кінці травня, повідомляється на сайті Слідчого комітету РФ.

"У кінці березня цього року слідство РФ схвалило запит від компетентних органів Республіки Польща на черговий огляд уламків польського президентського літака Ту-154М. Згідно з досягнутою домовленістю, в кінці травня поточного року співробітники СК Росії відкриють для польських представників доступ до агрегатів, проміжного вузла і конструктивних елементів Ту-154М, що зберігаються в Смоленську на аеродромі Смоленськ (Північний)", - йдеться в повідомленні.

При цьому уламки Ту-154М продовжують мати статус речових доказів, розслідування на сьогодні не завершено.

Раніше британські експерти підтвердили, що причиною Смоленської авіакатастрофи були вибухи.

Нагадаємо 10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту. У квітні 2017 року Польщі заявили, що літак Качинського почав розпадатися ще в повітрі.

Комісія під керівництвом Мацеревича спростувала версію про те, що причиною падіння польського Ту-154 під час заходу на посадку в Смоленську були дії пілотів. Відповідно до представленої в Сеймі доповіді, приблизно на висоті 900 метрів в лівому крилі лайнера стався вибух. Перед порогом смуги відбулося кілька аварій, а потім - ще над землею - вибух в корпусі повітряного судна. Крім того, як було встановлено, диспетчери в Смоленську послідовно давали польському екіпажу Ту-154 неправильні дані, необхідні для безпечного здійснення посадки.

Коментуючи висновки польської комісії, президент РФ Володимир Путін заявив, що "якщо і були вибухи, то вибухівку заклали у Варшаві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram